Вход | Регистрация
5 предложения от Каталози

Младежите имат национална гордост

До този извод стигна журито на конкурс за есе по творчеството на Христо Ботев

В деня на рождението на Христо Ботев - 6 януари, бяха връчени награди за ученическо есе, посветено на 167-та годишнина от рождението на големият български поет-революционер. Близо 200 ученици от Велико Търново и региона се събраха в залата на Общината.

Заместник-кметът на Община Велико Търново Ганчо Карабаджаков, Председателят на фондация „Христо Ботьов“ г-н Боян Ботев и учителят по литература Валентина Дянкова откриха събитието и приветстваха младите хора за тяхната ангажираност.

В скоро време този конкурс ще се превърне от регионален в национален със съдействие на Министерство на образованието, заяви Председателят на Фондация „Христо Ботьов“ г-н Боян Ботев.

„Литературата е потапяне в живота и съпреживяване на съдбата и живота на народа ни. За съжаление малко известен факт е обстоятелството, че във фоайето на Сорбоната в Париж, в пантеона на най–великите творци на словото стои изписан върху черен гранит със златни букви стихът на Христо Ботев от стихотворението „Хаджи Димитър“:

 Настане вечер -месец изгрее,

 звезди обсипят свода небесен,

 гора зашуми, вятър повее-

Балканът пее хайдушка песен....

Поклон пред всички, които продължават и днес идеите на Христо Ботев и любовта към Отечеството“, каза Ганчо Карабаджаков.

Членовете на комисията са приятно впечатлени от начина, по който младите хора пресъздават и интерпретират идеите и ценностите на Христо Ботев. Текстовете им показват, че голяма част от младите хора съпреживяват националните ценности и изпитват чувство на национална гордост.


<< Sever.bg във Facebook >>Източник: Община Велико Търново
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар