Вход | Регистрация

Концерт, изложби и детски фестивал за празника на София

Концерт, изложби и детски фестивал за празника на София
inews.bg/Марио Евстатиев
Повече за:

С безплатен концерт, изложби и инициативи с вход свободен столицата ще посрещне днешния си празник. 17 септември ще бъде отбелязан в София с редица събития, сред които връчване на наградите на Столичната община.

Празникът ще започне с извънредно тържествено заседание на столичния общински съвет в 10 часа. След официалните приветствия ще бъдат връчени наградите "Почетен гражданин на София”.

Писателите Георги Господинов и Георги Константинов, художникът проф. Станислав Памукчиев и президентът на фондация "Америка за България" Нанси Шилър ще получат отличието, а почетният знак на столичната община ще бъде връчен на народно читалище "Д-р Петър Берон - 1926" и преводачите Анджела Родел и Мари Врина-Николов.

От 11,30 часа по-късно пред храм "Света София" ще има тържествен водосвет и официалната церемония за издигане знамето на София, в която ще участва председателят на Народното събрание Росен Желязков. Той ще приеме рапорта на почетния караул на Националната гвардейска част, а тържествения водосвет ще отслужат свещеници от Българската православна църква.

На място ще има специални мерки за сигурност. Хората ще имат достъп през пунктове за проверка откъм южната страна на храм-паметника "Свети Александър Невски" и при улиците "Париж" и "Шипка". Служителите на НСО ще проверяват с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, фойерверки и други пиротехнически изделия.

В два следобед в Софийската градска художествена галерия ще бъдат връчени наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата през последната година. Вечерта ще има концерт на сцената на SOFIA SUMMER FEST зад музея "Земята и хората", на който БНР е медиен партньор. 

И още за празника - дигитална 3D графична реконструкция, в която посетителите може да извършват различни дейности във виртуална среда чрез използването на очила за виртуална реалност, е сред акцентите в обновения обект "Триъгълна кула на Сердика". Откриването на реновирания музей е днес. 

Край езерото "Водна паша" в Южния парк ще се проведе първия детски интерактивен фестивал на открито, който е за зрители на възраст от 5 до 12 години.Докладвай за нередност в статията
Добави коментар