Вход | Регистрация

Графична и скулпурна „Илюзия“

Мартина Лазарова и Мартин Митев с първа самостоятелна изложба

Графична и скулпурна „Илюзия“

Изложбата "Илюзия” е първа самостоятелна изложба на Мартина Лазарова и Мартин Митев.

Мартина представя 28 графични листи, в различни графични техники: суха игла, офорт и акватинта, мецотинто, литография, линогравюра, сериграфия (сито печат).

Творбите са създадени през студентските й години. Темите са разнообразни. Мартина представя своята душевност в творбите си, като във всяка от тях се съдържа доза мистерия и загадъчност.

Мартин Митев представя една скулптурна композиция, носеща името "Задната порта на Рая”. "Задната порта на Рая” сама по себе си носи една двусмислица, защото човек много лесно може да се обърка или по-точно да се подведе от самото заглавие. По принцип щом говорим за задна порта, а не за главният вход на Рая, става ясно, че този вход ще е за хора, които не са заслужили да отидат в Рая.

За това и фигурите, които Мартин е представил – 5 на брой ги е представил в една последователност - от фигура, която почти е изчезнала до фигурата, която наближава задната порта на Рая и добива все по-голяма плътност. По принцип хората, които не са заслужили да отидат в Рая са представени по-безлично и по-незавършено, за това те се стремят да отидат в там, където всички ще изглеждат по един и същ начин.

1227157

Тази задна порта се явява всъщност последен шанс на тези, които не са заслужили. Но публиката не бива да се подвежда така лесно по името на творбата, дори по тази символично представена порта, защото всъщност това може да е заблуда на автора отправена към публиката.

Тук всъщност портата може да не е истинска порта, а достигането до Рая може всъщност да е достигане до друго, което всеки човек може по свой начин да усети. За това авторът иска всеки човек от публиката сам да прецени към какво е този стремеж. Изложбата носи името "Илюзия”, защото тя е плод на много наблюдения през годините, които са се преобразували чрез творчеството на двамата автори.

Двамата млади автори Мартина и Мартин искат да се развиват в сферата на изкуството, което всеки един от тях създава и техните творби да излязат извън границите на страната.

За авторите:

1227162
1227158

 Мартина Лазарова е на 23г. от гр.Велико Търново. През 2009г. завършва СОУ "Ем.Станев”, гр.В.Търново, профил "Изкуства", паралелка "Изобразително изкуство". През 2013г. завършва ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий”, Факултета по изобразителни изкуства, специалност "Изящни изкуства – Графика". В момента е студентка магистратура във ВТУ, "Изящни изкуства – Графика". Мартина харесва графичния начин на работа и там тя намира себе си.

Участия в изложби:

- 2010г. – участие в изложба на EUROPEAN ART FEST, Кранево;

- 2010, 2011, 2012, 2013г. - участие в Студентски изложби, Факултет по изобразителни изкуства, ВТУ ”Св.Св.Кирил и Методий”, Велико Търново;

- 2010г. – участие в изложба Eros & Thanatos Competition, Швейцария;

- 2011г. - участие в изложба TRIBEL III – International Ex-libris competition and exhibition organised by the BALKANKULT FOUNDATION, Сърбия;

- 2012г. – участие в изложба Шесто биелане на малките форми, Плевен;

- 2013г. – участие в обща пролетна изложба "ПРОЛЕТ 2013”, гр. Велико Търново;

- 2013г. – участие в студенста дипломна изложба, зала "Янаки Манасиев”, факултет по изобразителни изкуства, гр. Велико Търново;

- 2014г. – участие в изложба "АРТРОЗАЛИАДА” – ЖИВОПИСЕН ПИР НА ЛЮБОВТА И ВИНОТО, гр. Велико Търново;

- 2014г. – Първа самостоятелна/ съвместна изложба/ - "ИЛЮЗИЯ” – съвместно с Мартин Митев – гр.Велико Търново, Изложбени зали "Рафаел Михайлов”

Мартин Митев е, на 27 г. от Русе. През 2005 г. завършва НУИ "Проф. Веселин Стоянов”, специалност "Скулптура", гр. Русе. През 2009 г. завършва ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий”, Факултета по изобразителни изкуства, специалност "Изящни изкуства – Скулптура". В момента е студент магистратура във ВТУ, Изящни изкуства – Скулптура. Мартин обича да работи с метал и дърво, но предпочита металопластиката.

1227164

Участия в изложби:

- 2014г. - участие в изложба "Пролетен салон – 2014”, Изложбени зали "Рафаел Михайлов”, гр. Велико Търново;

- 2014г. – Първа самостоятелна/ съвместна изложба/ - "ИЛЮЗИЯ” – съвместно с Мартина Лазарова – гр. Велико Търново, Изложбени зали "Рафаел Михайлов”;

- 2014г. - участие в изложба "АРТРОЗАЛИАДА” – ЖИВОПИСЕН ПИР НА ЛЮБОВТА И ВИНОТО, гр. Велико Търново;

- 2013г. – участие в студентска изложба, Факултет по изобразителни изкуства, ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий”, гр.Велико Търново;

- 2010г. – участие в изложба, Перама, Гърция;

- 2010г. – участие в обща изложба "Червеното пони”, гр. Пловдив;

- 2009г. – участие в Първи младежки скулптурен симпозиум, гр. Разград;

- 2009г. – участие в студентска дипломна изложба, галерия "Рафаел Михайлов”, гр. Велико Търново;

- 2008г. – участие в изложба "Студенстка практика – Червен бряг 2008”, Културен център Балкани, гр. Велико Търново;

- 2008г. – участие в студенстка изложба, Изложбени зали "Рафаел Михайлов”, гр. Велико Търново;

- 2008г. – участие в скулптурен пленер, гр.Червен бряг;

- 2008г. – участие в "Академичен скулптурен симпозиум” в колектив с проф. Стефан Лютаков, гр. В. Търново;

- 2007г. – участие във втора колективна изложба "Отворено ателие”, гр.В.Търново;

- 2007г. – участие в изложба в галерия "Червеното пони”, гр. Пловдив;

- 2006г. – участие в пленер гр. Слънчев бряг

- 2006г. – участие в първа колективна изложба "отворено ателие”.

Награди:

- 2008г. – Дипломна награда на кмета на гр. Велико Търново

- 2006г. – Награда на кмета на гр. Велико Търново

<<Sever.bg във Facebook>>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар