Вход | Регистрация

Цар Самуил бил македонец!

Твърдението е на създателите на македонски филм

Цар Самуил бил македонец!
Снимка: Wikipedia

Според нов филм българският владетел Самуил е от македонски произход. Разбира се, продукцията е македонска.

Очаква се лентата да разгори дебати, подобно на пословичния "Трето полувреме".

Филмът носи името "Цар Самоил" (по този начин се изписва на официалния език на Македония). Негов автор е Антонио Митрически. За реализацията му са отпуснати 500 хил. евро, съобщава македонският вестник "Вечер".

Първите кадри ни показват въстанието на цар Самуил срещу българското царство, което е поробило Македония от векове.

Във вестник "Вечер" четем реплики на Самуил, дадени му от Митрически:

"Аз, Самуил Мокри, от племето берзити, цар на свещеното Македонско царство, коронован от папата от Ватикана, съм баща на целия славянски род от Унгария до Константинопол."

Авторът на дългометражния филм допълва: "Ще снимаме ослепяването на войниците. Това е била непозната практика в дотогавашните и следващите войни. Преди битката при Беласица има сцена, в която цар Самуил се обръща към своите войници:

"Ще браним тази дема тук с кръв и плът, тук ще се сблъскат две царства – Македонското и Византийското и от тази битка ще зависи кой ще е владетелят в идващите дни и когато нас няма да ни има.

Уверявам ви, че Македонското царство ще го има, дори и да владеем само Преспа, Охрид, Струмица и Скопие.

Ще се бием в битката за нашето свято царство, за нашия език, за нашето име, тук ще причакаме ромеите, които далеч от домовете си, далеч от своите жени и деца, идват да угасят огнищата ни."

Друго интересно твърдение на създателите на филма е, че Цар Самуил създава първата македонско-славянска държава през XI век и неговият подем е започнал с въстание срещу българската власт.

По думите на режисьора, филмът е един вид интимна изповед на Самуил пред неговия слуга Радой. Пред него царят обяснява, че три големи царства е имало до появата на Македония - ромейско, германско, българско, и продължава като казва, че с българското са приключили. Цар Самуил обещава, че ще има и македонско царство.




Докладвай за нередност в статията
Добави коментар