Вход | Регистрация
Ловеч 11°C

Белоглав лешояд беше намерен безпомощен в Луковитско

Той е спасен със съдействието на РИОСВ-Плевен

Белоглав лешояд беше намерен безпомощен в Луковитско
РИОСВ-Плевен

Млад екземпляр от защитен вид Белоглав лешояд (Gyps fulvus) беше спасен с помощта на РИСВ-Плевен. Сигнал за намерената птица е подало сдружение "Зелени Балкани".

Лешоядът бил открит в безпомощно състояние от местен жител в местността Голия връх, намиращ се в землището на Луковит. Има жълта маркировка на крилете, жълт пръстен на левия крак с номер К9R и метален пръстен с номер 1113690 на десния крак.

Спасената птица вече е във видимо добро здравословно състояние и от маркировката й е установено, че е пусната в ПП"Врачански Балкан" през април 2016 г. от адаптационната волиера в района на с. Долно Озирово, област Монтана. Това е станало в изпълнение на проект "Възстановяване на популациите на едрите европейски лешояди в България" по програма Life +.

На основание чл. 39, ал. 2, т. 1 от Закона за биологичното разнообразие екземплярът е предоставен на Георги Стоянов, координатор по проекта на територията на ПП "Врачански Балкан", за да бъде пусната на свобода в района на адаптационната волиера, информират от РИОСВ-Плевен.

За намерени екземпляри от защитени видове в безпомощно състояние може да сигнализирате на "зеления" телефон на РИОСВ – Плевен 064/801 772 или на дежурния мобилен телефон 0886 399 054.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар