Вход | Регистрация
Ловеч 17°C

ОУ "Христо Никифоров"

За контакти:
Ловеч
ул. Търговска 80
Телефон: 068/600969
E-mail:

Информация:

Строежът на старата сграда, чието първоначални име е "Христо П. Никифоров" започва в началото на юли 1931 година и е завършен през същия месец на 1932 година. Първите ученици са приети още същата есен.


След 9. IX.1944 година училището е преименувано, като му се дава името на изтъкнатия антифашист Марко Иванов.

С увеличаване броя на учениците едноетажната сграда става недостатъчна и тясна. Затова през лятото на 1966 година се надстроява още един етаж. В този си вид училището съществува до 1976 година, когато се пренася в съвсем новата сграда на сегашното основно училище. Първата копка на тази сграда е направена на 17.X.1973 година и строителството трае 3 години.

За кратък период от време в старата сграда е настанено спортното училище. За 3 години училището е трансформирано като Средно общообразователно, но след това отново се установява като основно училище.

С решение от    1991год. се възстановява името на Христо Никифоров - дарил земята и пари за построяването на училището. И до сега то носи това име.

 Добави коментар

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/var/www/sever.bg/releases/2//Cornerstone/Cache/Item.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/sever.bg/releases/2/vendor/novinite/lib/Shared/SessionManager/Memcached.php on line 57