Вход | Регистрация
Ловеч 11°C

Обезщетения за пострадалите от син език

Обезщетения за пострадалите от син език

Минситерството на земеделието и храните ще компенсира собствениците на животни, които пострадаха от болеста "син език". На този етап ведомството на Васил Грудев е заделило за целта 450 000 лева.

По статистически данни, огнищата на заразата в страната са 230 в 22 области. Само във Великотърновска област, засегнатите животни са 1 900. А цената на едно животно варира между 100-120 лева.

"На 24 юни е констатирано първото огнище от заболяването в страната, до края на юли не са предприети никакви мерки", призна министър Грудев.

Той допълни, че ваксинация на животните ще бъде направена след зимния сезон, като само средствата за ваксина ще са около 3 милиона лева.

Във Великотърновска област област има огнища на „син език" основно в общините Елена, Златарица, Лясковец, Стражица и Велико Търново. Фермерите, в чиито стада има умрели животни от син език, ще могат да ги загробват по места, ако има забавяне на екарисажните коли. Решението бе взето на заседание на Кризисния щаб към Министерството на земеделието по настояване на овцевъдните асоциации, тъй като екарисажните коли не могат да смогнат да съберат умрелите животни в страната. При загробването на труповете задължително трябва да се извърши протоколиране от страна на държавните ветеринарни лекари, уточниха експертите.

Междувременно Агенцията по безопасност наложи тотална забрана за движение на едри и дребни преживни животни на територията на цялата страна с изключение на случаите, в които се касае за клане на животни.

Експертите припомнят, че при съмнения от страна на стопаните за наличие на болестта трябва да уведомят обслужващия фермата ветеринарен лекар, общината или съответната контактна точка към земеделска служба.

На интернет страницата на земеделското министерство е публикуван списъкът на контактните точки по общини, където гражданите могат да подават сигнали за болни и умрели животни от син език. Във Великотърновска област има дежурни лица във всички десет общини, чиито мобилни телефони също могат да бъдат намерени на сайта на МЗХ.Докладвай за нередност в статията
Добави коментар

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/var/www/sever.bg/releases/2//Cornerstone/Cache/Item.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/sever.bg/releases/2/vendor/novinite/lib/Shared/SessionManager/Memcached.php on line 57