Вход | Регистрация
Ловеч 1°C

Анастас Иширков - учен, географ, историк и полиглот

Днес е роден един от най-значимите за българската наука учени, гордост за Ловеч и страната

Анастас Иширков - учен, географ, историк и полиглот
Уикипедия

144 години се навършват днес от рождението на Анастас Иширков - основател на науката география в България с изключителен принос в нейното развитие. Академикът и пръв професор по география у нас е роден в Ловеч на 5 април 1868 г.

Автор на 25 книги, от които няколко на френски, немски, руски, унгарски и чешки език, както и на 143 статии на български език и 26 чужди езици, проф. Иширков не се изчерпва с впечатляващите си познания по география. Той пише и на историческа тематика, засягайки многократно въпроса за Македония, специалист е по етнография и славянска филология и някак между другото говори 8 езика. Анастас Иширков полага основите на почти всички географски дисциплини и направления на географската наука в България, създава Българското географско дружество (1918) и е съосновател на Българския археологически институт (1920).

Ученическите години на бъдещия учен преминават през Четирикласното училище в родния град, през Габровското класно училище и Велико Търново. Той изпъква със своята начетеност и жажда за знания, която му помага да спечели стипендия от Министерство на народната просвета, за да следва история в София. Веднага след като завършва, става преподавател по история във Варненската мъжка гимназия (1891).
 
Непрекъснато търсещият му дух обаче не търпи застой и на следващата 1892 г. го отвежда в Германия, където специализира славянска филология. Тук се пробужда интересът му към географията, имайки за вдъхновение известния проф. Фридрих Ратцел, който чете лекции в Лайпциг. Пребивава известно време и във Франция, след което защитава докторска дисертация на тема "Южна България" при проф. Ратцел и се връща в родината през 1895 г., но за кратко. От Министерството на просветата го изпращат обратно в Германия, в Берлин, където да продължи обучението си по география при друг известен учен - Фердинанд фон Рихтхофен.

От 1989 г. Анастас Иширков започва да преодолява академичните стъпала с назначението си за доцент по география в Софийски университет. След няколко години става редовен професор там, оглавявайки Катедра "Обща и културно-политическа география " в Историко-филологическия факултет, като същевременно създава Географския институт на университета през 1898 г. Следват позициите му на декан на Историческия факултет и ректор на Софийския университет.

Наред със служебните си ангажименти в университета, Иширков изпълнява политически, културни и научни мисии в чужбина, сътрудничи на множество научни институти и печатни издания у нас, в Германия, Полша, Унгария, Сърбия и Чехия.

Именитият учен от Ловеч завършва живота си на 69 години през 1937 г., като малко преди това прави дарение на Софийски университет в размер на 900 хил. лв. В негова чест е учреден медал "Анастас Иширков", даван на изтъкнати научни работници и почетни членове на Българското географско дружество.

____________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар