Вход | Регистрация
Ловеч 4°C

Проект събира младежи от три държави в село Черни Осъм

Испанци, турци и българи ще се опознаят и ще представят културата си в Централния балкан

Проект събира младежи от три държави в село Черни Осъм
Снимка: iNews

Проект за културен обмен ще събере край китното троянско село Черни Осъм ентусиасти от Испания, Турция и България. Организатори са от местното читалище "Знание 1906", което инициира срещата на младите хора по проект "Планината - добро място за опознаване", част от програма "Младежта в действие".

Представителите на трите страни ще обменят различни свои идеи и културни традиции в рамките на осем дена през следващата година. Освен селото домакин, програмата на младежите включва и посещения на Архитектурно-етнографския комплекс "Етъра", Троянския манастир "Успение Богородично" и Зелениковския манастир "Св. Йоан Кръстител".

Гостите на инициативата ще имат възможност да се докоснат до културата и бита на местното население в централната част на Стара планина, да поработят сред природата, да покажат своите и да се запознаят с културните, музикални и кулинарни традиции на новите си приятели.

Финансирането на проекта е на стойност 9 400 евро.

 

Село Черни Осъм се намира в планински регион в община Троян. Има население от около 1 000 души, а надморската му височина е 550 метра. Разположено е на мястото, на което Предбалкана се свързва със Стара планина и землището му попада на територията на Национален парк "Централен балкан". На юг от Черни Осъм са два от най-високите и живописни върхове в Стара планина - Левски (2 166 м) и Голям Купен (2 169 м).

Селото носи името на река Черни Осъм, която извира от подножието на Голям Купен. Тук са организирани три музейни сбирки - природонаучна, фотоархивна и битова и художествена галерия.

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bgИзточник: БТА
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/var/www/sever.bg/releases/2//Cornerstone/Cache/Item.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/sever.bg/releases/2/vendor/novinite/lib/Shared/SessionManager/Memcached.php on line 57