Вход | Регистрация
Ловеч 18°C

"Планински ангели" покоряват върхове в италианските Алпи

Ловешки клуб за екстремни спортове изкачиха северната стена на връх Чиме Гранде с височина от 2999 метра

"Планински ангели" покоряват върхове в италианските Алпи

Основателят на ловешкия клуб за екстремни спортове "Планински ангели" отец Кънчо Кабадийски се завърна от експедиция до италианските върхове Чиме ди Лавредо.

С още няколко родни алпинисти отецът изкачил в свободен стил (без употребата на изкуствени опорни точки) северната стена на Чима Гранде.

Чима Гранде е един от трите върхове в североизточния край на Доломитите, разположени в италианските Алпи. Познати са под името трите Чими на Лаваредо (Tre Cime di Lavaredo).

Най-източният връх носи името Чима Пикола (Cima Piccola) и е с вичочина 2857 м. Средният е Чима Гранде (Cima Grande) и е с ръст от 2999 м, а западният Чима Овест (Cima Ovest) достига височина до 2973 м.

След 30 часово безсънно пътуване с автомобил алпинистите се озовават пред хижа Ауронцо в италианските Доломити, откъдето се осъществява подходът към алпийските върхове. Въпреки умората от пътуването, нетърпеливи да узнаят какво ги очаква в следващите дни, алпинистите веднага тръгват към северните стени на Тре Чиме ди Лавредо.

"Когато за първи път зърнах величието на стените пред нас, дъхът ми буквално спря. Почуствах се изплашен и незначителен. Къде отивам? - запитах се наум. Дали ще се справя? Може би това са въпроси, възникващи в главата на всеки, който за първи път погледне към великанските кули на Лаваредо и е честен да си го признае. Стъписването трае само първите минути, после идва предизвикателството", споделя отец Кънчо.

На следващата сутрин нашите момчета започват атаката на стената. Първите въжета до към 300 метра са трудни и надвесени, изискващи сила, издържливост и техничност. По пътя към върха групата не среща проблеми при изкачването.

"Стъпваш с върха на катерачните обувки върху клатещи се камъни, хаващаш с вече уморените си ръце клатещи се камъни и бавно се предвижваш нагоре, а под теб е 600 метрова бездна. За това трябва не само концентрация, но и молитва", емоционално завършва раказа си отец Кънчо Кабадийски.

След 12 часово катерене алпинистите са на върха и развяват родния трибагреник. Двете български свръзки, изкачили стената са свещеноиконом Кънчо Кабадийски и международният планински гид Мартин Маровски от Ловеч, както и Тихомир Димитров - бронзов медалист от световното първенство по ледено катерене през 2009 г., и Дамян Чолпанов - състезател по ски алпинизъм от София.

В следващите дни свръзките правят още няколко опита и върху други стени в района. Изкачена е трудната Чима Овест, а каменопад принуждава алпинистите незабавно да се евакуират от Чима Пикола, когато са преодолели почти 2/3 от дължината на маршрута. Целта на проекта е постигната - в свободен стил (без употребата на изкуствени опорни точки) е изкачена северната стена на Чима Гранде.

За първи път хора стъпват на най-високата от трите Чими на 21-ви август 1869 г. Триото скални гиганта са от доломит - вид седиментна карбонатна скала, изградена от минералите доломит (присъствие над 50 %) и калцит.

 

Източник: Ловеч Прес
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/var/www/sever.bg/releases/2//Cornerstone/Cache/Item.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/sever.bg/releases/2/vendor/novinite/lib/Shared/SessionManager/Memcached.php on line 57