Вход | Регистрация

Скок от ръба на Космоса - възможен!

Австриецът Феликс Баумгартнер успя да се издигне на над 39 километра с балон с хелий над Земята, да скочи оттам и да се приземи успешно

Скок от ръба на Космоса - възможен!
Снимка: sxc.hu

Австриецът Феликс Баумгартнер успя да преодолее най-голямото си предизвикателство. Това да се издигне над 39 километра с балон с хелий над Земята, да скочи оттам и да се приземи успешно.

От ръба на Космоса австрийският национал по парашутизъм пада свободно 4,22 минути.

С това той счупи рекорда за най-висок полет на човек с балон.

Заради недобрите метеорологични условия скокът бе отложен многократно, докато времето позволяваше той да се осъществи.

По време на "щастливия" скок Феликс  бе облечен в специален скафандър, който му позволи да оцелее в изключително рядката въздушна среда и ниските температури на тази височина.

Най-голяма опасност за Баумгартнер бе да загуби контрол и да започне да се върти около себе си, защото така ще загуби съзнание. Скокът му ще бъде използван от учените за усъвършенстване на космическите скафандри от ново поколение.

Освен популярност и място в историята екипът на Феликс Баумгартнер има и една по-практична цел - да спомогне за разработването на спасителни процедури и технологии при катастрофи във високите слоеве на атмосферата. Заради това негов медицински ръководител е доктор Джонатан Кларк - съпругът на Лоръл Кларк, която загина в трагедията със совалката "Кълъмбия".

По стечение на обстоятелствата Феликс прави своя опит именно на 14 октомври, точно 65 години след деня, в който полковник Чарлс "Чък" Йегър със своя Х1 пръв успя да счупи звуковата бариера. Подходящо съвпадение за Баумгартнер, който при успех ще стане първият човек, надхвърлил скоростта на звука в свободно падане, без помощта на машина.

Директното предаване по Youtube бе гледано от милиони хора по света.

 

Феликс Баумгартнер е роден на 20 април 1969 г. в Залцбург, Австрия. Известен е с т. нар. BASE джъмпър. Докато е в австрийската армия, той практикува скокове с парашут, включително се обучава да каца на малки целеви зони.

През 1999 г. поставя световен рекорд за най-висок скок с парашут от сграда, скачайки от "Петронас Тауърс" в Куала Лумпур, Малайзия. През юли 2003 г. Баумгартнер става първият човек, минал с парашут през Ламанша с помощта на специално създадено крило от въглеродно влакно.

Баумгартнер държи и световния рекорд за най-нисък BASE скок - 29 м, след като скача от ръката на статуята на Христос Спасителя в Рио де Жанейро.

През декември 2007 г. Феликс Баумгартнер става първият човек, скочил от наблюдателна палуба на най-високата завършена тогава сграда - "Тайпе 101" в Тайван, на височина около 390 м.

Рискованата му мисия от ръба на Космоса, наречена Stratos е финансирана от световноизвестна компанията за енергийни напитки. Тя бе внимателно подготвяна от експерти и доброволци в продължение на 5 години.

 

____________________________________________________________________________

Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: iNews
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар