Честит ден на френския аперитив
Снимка: sxc.hu
Почитателите на френската кухня от около 20 държави честват този празник от 2004 година в първия четвъртък на месец юни.
Аперитивът е алкохолно питие, което се консумира преди ядене с цел стимулиране на апетита. Най-често се сервира с порция мезе - като маслини или ядки. Подобни напитки са били известни още сред древните гърци и римляни. В Римската империя са използвали за обръщение думата "aperitivum", произлизаща от "aperire" (отварям), което най-вероятно имало отношение към стомаха.
В наше време няма точно определен вид алкохол, който да се ползва за аперитив - традицията е наложила ликьорите засега. Географското местоположение има определящо значение за избора на аперитив - така например шерито е предпочитано в по-северна Европа, Великобритания и САЩ.
Традиционният аперитив в България е ракията, в Гърция - узото, във Франция има подобна анасонова напитка - пастис, а в Чехия е бехеровка. Популярни са горчивите на вкус аперитиви.
Освен шери на Запад за аперитив често предлагат сухо порто (вино от региона Порто в Португалия). Някои специалисти изтъкват, че трябва да се прави разлика между сухото порто и подсилените ликьорни вина мадейра и портвайн.
Във Франция ритуалът по храненето включва не само аперитив, но и дижестив (питие след хранене, което стимулира процеса на преработка на храната и предпазва от киселини в стомаха), който най-често също е ликьор или силен алкохол.
Вие преценете кое питие да използвате днес за аперитив преди обедното ви меню.
________________________________________________________________________________
Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg