Вход | Регистрация

МОБАЛ в Търново с дарение от „Зонта“

„Детско отделение“ на здравното заведение бе оборудвано благотворително с мебели

МОБАЛ в Търново с дарение от „Зонта“
Снимка: Север.бг

Целият юношески сектор в детското отделение на великотърновската болница е изцяло реновиран и оборудван. Благодарение помощта на дамите от Зонта клуб Велико Търново малките пациенти и техните придружители ще се чувстват максимално удобно по време на престоя си в болницата. За отделението са доставени 14 легла, 14 нощни шкафчета и 7 гардероба. Леглата са изработени по най-високи европейски стандарти, в свежи цветове. Достатъчно широки са, за да може майката да легне до детето си.

МОБАЛ в Търново с дарение от „Зонта“ Север.бг

"С помощта на болничното ръководство и спонсори искаме да направим едно отделение, което да бъде най-доброто не само в Северна България, но и в цялата страна. Вече имаме пациенти, които се връщат от Плевен и казват, че при нас условията са много добри.", каза началникът на "Детско отделение" д-р Валентин Точков.

Президентът на Зонта клуб Велико Търново Нелина Църова изрази огромното си удовлетворение, че точно в Деня на християнското семейство - 21 ноември, имат възможността да се поздравят с успешно приключилата мисия.

"Това, което е направено в детското отделение, е удивително. Дамите от Зонта - и арх. Брайнова, и предишният ни президент, Невена Атанасова, положиха много усилия, а ние се постарахме да довършим започнатото по проекта - обзавеждането. Искахме най-доброто, а фирмата-производител "Фалеза" работи на световно ниво. От 15 г. са на пазара и имат над 3000 клиенти в цяла Европа. Това, което произведоха за нас е наистина добро и, когато рабраха, че мебелите се поръчват за благотворителна кауза, направиха сериозна отстъпка от цената, която иначе е около 10 000 лева. Фирмата "Поликомерс 82", която извърши транспорта, също го направи безплатно, в подкрепа на благотворителната кауза.", каза Нелина Църова.

МОБАЛ в Търново с дарение от „Зонта“ Север.бг МОБАЛ в Търново с дарение от „Зонта“ Север.бг МОБАЛ в Търново с дарение от „Зонта“ Север.бг

Припомняме, че тази година благотворителната инициатива на Зонта Интернешънъл "Бяло лято" бе насочена към подобряване на условията в кърмаческия сектор на детското отделение на областната болница "Д-р Стефан Черкезов”. Средствата, събрани по време на базара и традиционната томбола - 2300 лв., са дарени на отделението. Нелина Църова благодари на всички, станали съпричастни на каузата за детското отделение.

Това не е първият проект за помощ на търновските дами. Преди години дадоха своя принос и за родилно отделение. Идеята, която предложи Нелина Църова на д-р Точков, бе да закачат в коридора на отделението детски рисунки, "за да стане весело и жизнено и за пациентите, и за персонала", като рисунките да бъдат избрани чрез конкурс.

"Всички знаем, че няма по-тъжно нещо на този свят от едно болно дете и няма по-нещастен човек от майката на болното дете. Дай, Боже по-малко болни деца и по-добри условия за тези, на които им се налага да са тук.", пожела Нелина Църова.

МОБАЛ в Търново с дарение от „Зонта“ Север.бг МОБАЛ в Търново с дарение от „Зонта“ Север.бг МОБАЛ в Търново с дарение от „Зонта“ Север.бг

Първият генерален ремонт на отделението от откриването на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" в началото на 70-те години, продължи около 2 месеца. За този период са реконструирани стаите - по-малките боксове са съборени и е направено "уедряване" от два бокса и една стая. Всяка стая има самостоятелен санитарен възел. Голяма част от стаите имат и тераса.

В юношеския сектор на "Детско отделение" има 7 стаи, в кърмачески - 9 и 2 изолатора. Капацитетът на отделението е около 40 легла. И към момента тече ремонтът на кърмаческото отделение, за което помагат благотворително много организации и граждани.

МОБАЛ в Търново с дарение от „Зонта“ Север.бгДиректорът на МОБАЛ, д-р Стефан Филев (вляво) и зав. "Детско отделение" д-р Валентин Точков

"Благодарни сме за помощта, но са ни нужни още средства. Надяваме се до Нова година ремонтът да приключи, но сроковете могат и да се забавят, предвид това, че се работи с по-малко пари, чрез приятели. Необходими са ни между 35-40 хиляди лева, за да завършим ремонта, но без обзавеждането. Стаите също ще бъдат със самостоятелни санитарни възли. Не нарушаваме бройките на леглата в отделението. В него работят 6-ма лекари, което е крайно малко за огромния капацитет на работа, но в момента това са възможностите", каза още д-р Валентин Точков.

Своята благодарност към благодетелите изказа и директорът на болницата д-р Стефан Филев, като не пропусна да отбележи и заслугата на завеждащия отделението лекар за набиране на средства за продължаващите ремонтни дейности.

"В лицето на Зонта клуб имаме един традиционен партньор, който винаги в трудни моменти се е отзовавал на нашите нужди. А д-р Точков като Матей Преображенски обикаля, за да събере необходимите средства и ремонтът да се случи.”

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар