Вход | Регистрация

Чевермета и куп кулинарни изненади за събора на овцевъдите

Третото издание на форума ще се проведе от 3 до 6 май, край Петропавловския манастир, над Лясковец

Чевермета и куп кулинарни изненади за събора на овцевъдите
Снимка: Север.бг

Кулинарни изненади, стрижби на овце, месене на хляб, изложба на икони, народни танци и занаяти.

Това са само малка част от събитията, съпътващи богата тридневна  програма по време на третият национален събор на овцевъдите в България. Той ще се проведе от 3 до 6 май, край Петропавловския манастир, над Лясковец. На тазгодишния форум ще присъстват гости от десет държави - Грузия, Беларус, Украйна, Литва, Молдова, Австрия, Румъния, Унгария, Сърбия, Македония.

На поляните край светата обител ще бъдат разположени множество шатри на площ от 4 000 кв.м. Предвидени са и две сцени.

В рамките на националния събор ще се проведат - национален фолклорен конкурс "Заблеяло ми агънце"; национален пленер и конкурс за рисунка на тема "Гергьовден и овчарството"; конкурс за най-добър обреден гергьовски хляб – публично месене, украсяване, приготвяне и печене в пещ на място; алея на занаятите; музейна експозиция "Овчарството през вековете". Ще бъдат показани геги и хурки, основните мъжки и женски атрибути в овчарлъка.

В изложението ще бъдат показани и различни породи овце, кози, овчарски кучета и коне.

Предвидени са и състезания по стрижба и доене на овце, и теглене на товари, както и кулинарно шоу с Ути Бъчваров, чевермета по родопски, изложение на селскостопанска техника, народни борби и нестинари.

На отделни щандове ще се предлагат биопродукти от овче и козе мляко, и месо от цяла България.

Организатори на предстоящия събор е Националната асоциация за развъждане синтетична популация българска млечна (НАРСПБМ), със съдействието на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Тазгодишното издание на събора е  в подкрепа на кандидатурата на регион Велико  Търново за културна столица на Европа през 2019 г.

1240670

 

<< Sever.bg във Facebook >>

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар