Вход | Регистрация
Последна информация от Новини и теми

Медицински университет

За контакти:
Плевен ул. Св. Климент Охридски 1
e-mail: medcollege-pl@mu-pleven.bg
телефон: 064/884101
Информация:

Основан през 1974 година на базата на бившата окръжна болница, Медицински университет – Плевен е едно от петте висши медицински училища в България.


Първоначално функционира като факултет в състава на Медицинска академия, след закриването на която през 1979 г. става автономно висше учебно заведение с наименование Висш медицински институт – Плевен. С Решение на 39-тото Народно събрание от 02.09.2004 г. е преобразуван в Медицински университет – Плевен.

 

За 35-годишната си история МУ-Плевен се развива и укрепва. Започнал съществуването си с обучение по една специалност – медицина, понастоящем МУ-Плевен е университет с три факултета – Факултет „Медицина”, Факултет „Обществено здраве”, Факултет „Здравни грижи”, Медицински колеж и Департамент за езиково и специализирано обучение. Осъществява се обучение по 10 специалности в 4 професионални направления. С висококвалифицирания си и ерудиран академичен състав, с внушителната си материална клинична база, спортен комплекс, две студентски общежития, модерна университетска библиотека и собствен издателски център, университетът отговаря на всички изисквания за самостоятелно висше учебно заведение.

 

Медицински университет – Плевен обединява голям комплекс от учебни звена, съвременна предклинична база, ползва университетска болница с над 1100 легла, с голям брой специализирани клиники с модерно оборудване. Те пълноценно се използват за обучение на студенти, лечение на пациенти, специализации на лекари и изследователска работа. Университетската болница УМБАЛ „Д-р Георги Странски” ЕАД – Плевен е с разгърнати всички медицински специалности, разполагайки с мощни диагностични отделения, оборудвани с конвенционална и уникална апаратура – американската система Да Винчи за роботизирана хирургия и хирургия от разстояние, гама камера и ядрено-магнитен резонанс.Добави коментар