Вход | Регистрация

Възможна ли е съвместна дейност между ЦОП и БЦДИ?

„Да направим екип във Велико Търново от специалисти - психолози, социални работници, юристи, които да работят заедно…“ – адв. Стефан Манахов

Възможна ли е съвместна дейност между ЦОП и БЦДИ?
Снимка: Север.бг

Статистиката показва, че в последната година и половина драстично нарасна търсенето на помощ срещу домашно насилие. Причините за това са комплексни, но в основата е икономическата криза - колкото човек е по-притиснат финансово, толкова по-агресивен става. Другият проблем е залегналото в българската народопсихология мислене, че "това, което става в къщи, не бива да излиза навън".

По инициатива на Стефан Манахов, юрист към БЦДИ /Български център за Джендър изследвания/, и със съдействието на екипа на Север БГ се проведе среща между представителя на Фондацията и Здравка Николова, психолог в ЦОП /Център за обществена подкрепа/ - В.Търново. В разговора бяха обсъдени сходните проблеми на двете институции, възможностите за съвместни екипи и обща дейност между тях. Но в момента основната пречка за това е Законът.

Север БГ: Каква е процедурата, ако някой, страдащ от домашно насилие, потърси помощ от Центъра?

Здравка Николова: ЦОП е социална услуга, която се предоставя за деца. Работим изключително и само с деца по направление от отдел "Закрила на детето". Имали сме много сигнали за домашно насилие, когато няма дете - жертвите първо звънят на нас и ние ги пренасочваме към полиция, към г-н Манахов ( шеф на представителството  на БЦДИ в Търново ). Консултираме самите жертви за възможните стъпки, предвидени в Закона за защита от домашно насилие - какви възможности имат да реагират в ситуацията, какви стъпки могат да предприемат, да се обърнат към прокуратура, адвокат, да си извадят медицинско - процедурните неща. Когато има дете обаче, задължително ги изпращаме в отдел "Закрила на детето".

Север БГ: И в такива случаи по кой норматив действате и доколко ефикасен е той?

Здравка Николова: По силата на ред закони в Република България, веднага след постъпването на сигнала се свиква мултидисциплинарен екип по координационен механизъм. В него са включени всички институции на територията на община Велико Търново. В случаи, когато насилието не е от родителите, на срещата присъстват родителите и доставчик на социалната услуга.

Координационният механизъм се свиква 24 часа от постъпването на сигнала за насилие. Задачата му е да изработи и предприеме най-спешните мерки по безопасността на детето, които се прилагат по най-ефективния начин.

Север БГ: Към момента в България със защита от домашно насилие за различни социални групи са се ангажирали 11 организации , обединени в Алианс - по 2 в София и Пловдив и по 1 в Перник, Силистра, Търговище, Варна, Бургас и Плевен. Проблемът в Търново е, че няма работещ Център, който на първо време да предложи емоционална подкрепа, а след това Кризисен център /покрив, нощувка и сигурност/...

Здравка Николова: Единият от вариантите за решаване на проблема е в тази насока да бъде активиран неправителствения сектор, но не вярвам в Търново да се намери такъв. Другият вариант е Дирекция "Социално подпомагане" да излезе с анализ на ситуацията и с предложение до общинския съвет, на базата на който да се вземе решение за кандидатстване по проект от Общината, с който да се разкрие такава социална услуга за покриване на тази потребност у обществото. Ако има воля и желание, постъпилите сигнали за защита от домашното насилие могат лесно да бъдат проверени в полицията, прокуратурата или съда и на база издадени мерки за защита, да се повдигне въпросът за решаването му.

Адв.Стефан Манахов: Няма ли възможност да работите и с възрастни хора? Или поне да ви ползваме за консултации…?

Здравка Николова: Не съм чула в България да има ЦОП за възрастни, а това е необходима услуга.Нормативът и профилът на услугата, предоставяна в ЦОП отговаря само за работа с деца, но често се е случвало и хора в много напреднала възраст да ни се оплакват, че са станали жертва на домашно насилие от страна на близките си. В тези случаи ние няма как да помогнем, освен да ги пренасочваме към полиция, прокуратура и към офиса на БЦДИ - Велико Търново. Там обаче, освен юрист във ваше лице, други специалисти, които да работят с пострадалите ,няма.

Север БГ: Значи, в България в момента единственият вариант, ако възрастен човек има нужда от психологическа помощ от професионалист, е да се обърне към  лице, практикуващо частно ?

Здравка Николова: Има неправителствени организации, които се занимават, но в Търново няма Кризисен център… Дори интелигентни хора също си мълчат и си търпят, докато в един момент провокирани от приятели или нещо друго, вземат решение да сложат край. Това се случва обикновено, когато децата са пораснали, напуснали са семейството, осигурени са и "жертвата" казва: "До тук".

 

 ______________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

 

 

 

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар