Вход | Регистрация

Озвучават МДТ "Константин Кисимов" за 500 хиляди евро

Велико Търново е третият град в Европа, който получава такава техника - дарението е от японското посолство у нас

Озвучават МДТ "Константин Кисимов" за 500 хиляди евро
Снимка: Север.бг

Нова озвучителна техника за МДТ "Константин Кисимов" на стойност 500 000 евро, дарена от японското посолство, се очаква да пристигне в края на месец май, а в началото на следващия театрален сезон вече ще бъде монтирана. Само три града в Европа могат да се похвалят с подобна уредба. Това стана ясно на брифинг, даден от кмета на Велико Търново Даниел Панов и Н.Пр. посланика на Япония у нас Макото Ито.

Посланикът е на посещение в старата столица по повод изложбата, посветена на първата годишнина от разрушителното заметресение в Япония, която бе открита снощи в Изложбени зали "Рафаел Михайлов". Той отново благодари за оказаната чест да посети старата българска столица и наблегна на създадените вече добри отношения с Велико Търново.

Нови възможности и идеи за прилагането на добри практики са обсъдили двамата мъже на срещата по-рано днес. По искане на японската страна преди седмица е изпратена и кандидатурата за  побратимяване и сътрудничество с японски град, което ще задълбочи двустранната връзка.

"Велико Търново е един от центровете за изучаване на японски език. Радвам се, че контактите ни с Великотърновския университет се развиват добре и се надявам това да продължи и за в бъдеще. Относно стъпката към побратимяване, ще предложим град с подобни характеристики на вашия - богат на старо културно наследство и много студенти", каза посланикът, но не се ангажира с конкретен град.

Велико Търново ще бъде вторият български град, който ще се побратими с японски такъв. През 1972 г. договор за сътрудничество са подписали градовете Пловдив и Окаяма.

Градоначалникът на болярите и японския посланик си размениха традиционни символи.


__________________________________________________________________________________


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар