Вход | Регистрация

Сбогом, цигари. Здравейте, трикове!

Сбогом, цигари. Здравейте, трикове!
Снимка: sxc.hu

За едни днес е най-очакваният ден от години, за други е най-омразният - забраната за пушене на закрито вече е факт. От полунощ тютюневият дим е забранен в заведения, офиси, детски площадки, футболни игрища.

Над 600 инспектори плъзнаха из нощните клубове, но в първите си проверки не намериха пушачи. Единственият по-любопитен случай бе в Студентски град, където охранител на нощен клуб е свил и изпушил цигара от чай пред инспекторите, за да ги подразни.

Органите на реда обаче хванаха управител на заведение, който беше написал на входа, че вътре се пуши и на всички маси е имало пепелници, запалки и цигари, но нито един пушещ в момента на влизането на инспектора. Написан му е акт, че не е въвел ясни забрани за пушене.

Инспекторите ще правят проверки ежедневно при удължено работно време, нощни проверки, включително и в почивни и празнични дни.

Преди ден шефът на "Обществено здраве" към здравното министерство Димитър Димитров обяви, че проверяващите нямат правото да изискват лични документи, затова могат да си съдействат с органите на реда.

Строгите ограничения за пушачите бяха въведени по европейски образец преди около две седмици, когато парламентът одобри промените в Закона за здравето. Той налага солени глоби на нарушителите - от 300 до 1000 лева за физическите лица и от 3000 до 10 000 лева за фирмите.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар