Вход | Регистрация

Събарят незаконни ромски къщи

На живущите ще предлагат терени за нови домове

Събарят незаконни ромски къщи
Снимка: Булфото

Незаконните ромски постройки в луковитския кв. "Изток" ще бъдат съборени, а на живощите в тях  ще се предлага подходящ общински терен за изграждане на жилище. Предложението е направено от кмета на Общината Иван Грънчаров и е подкрепено от от мнозинството в Общинския съвет.  Решението е записано в Плана за действие на община Луковит за интегриране на българските граждани от ромски произход и други граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна ромите ситуации.

Според експерти, всяко четвърто жилище в квартала не отговаря на действащото градоустройство и строителни норми и не може да се предприемат мерки за неговото узаконяване. Единственият изход е сградите да бъдат съборени. В рамките на регулацията на града обаче Общината е отредила 5 терена за застрояване на жилища за представители на уязвими групи.

В селата ромското население няма такива жилищни проблеми, тъй като те живеят обикновено в къщи, изградени съгласно изискванията на нормативната уредба.

Спроед проучване на Програмата за развитие на ООН относно индекс на човешкото развитие Община Луковит се нарежда на 78-мо място от 262 общини по показател "ромска безработица”, като отчита един от най-високите проценти – 35 % неграмотност сред ромското население и уязвимите граждани, живеещи в сходна на ромите ситуация.

По данни от последното преброяване 505 души от населението на общината никога не са посещавали училище. От тях почти половината – 248 души, са млади хора до 35 години, а с основно образование са 4466, от които 1640 – до 35-годишна възраст.

В плана се залагат различни мерки за интегриране на българските граждани от ромски произход и други граждани в уязвимо социално положение, живеещи в сходна ромите ситуации. Повече можете да прочетете на страницата на община Луковит.

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg

 



lukovit-news.com
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар