Вход | Регистрация

Преди 48 години в Павел дошъл космически гост

Разказ на наследник на очевидец на падналия метеорит в свищовското село

Преди 48 години в Павел дошъл космически гост
Снимка: Thinkstock/Guliver

На днешната дата през 1966 година близо до свищовското село Павел паднал метеорит. Той бил около трикилограмов и е смятан за най-големия, паднал в страната. На територията на България е известно, че са паднали 5 метеорита, всички каменни.

Специално за Север.бг за случилото се разказва Николай Колев, внук на Йорданка Колева, която е била очевидец на падането на каменния къс, стоварил се от небето небето в нивата преди 48 години:

През 1985 година, като ученик в тогавашното ЕСПУ "Емилиян Станев", ми попадна книгата "Занимателна география", от която научих за падналия в родното село Павел на баща ми метеорит, който се оказа най-голям в България.

Този факт оказа невероятно въздействие върху мен, защото следващата 1986 година премина под знака на преминаването на Халеевата комета. По този повод тъкмо се бях запознал с покъртителната история около легендарния Тунгуски метеорит.

Научил вече за падането на Павелския метеорит, аз нямах търпение да отида при баба на село, за да я разпитам за космическия "гост".

Баба Йорданка ми разказа, че ясно си спомня февруарския ден, когато се е случила небесната случка. Тогава тя, заедно със своите колежки от ТЕКЗС-то работели на нивата, садили арпаджик. Внезапно се разнесъл силен гръм. Заради размирното време на Студената война, всички си помислили за империалистическа агресия.

Мястото, където според баба ми е паднал метеоритът, е в района на така наречената селска поляна, където хората си пасяха добитъка, непосредствено над здравния пункт на селото.

Там и до днес има едно място, на което липсва трева. На мястото на удара се образувала дупка с размери около 60 на 80 см.

След заглъхването на гърмежа, звеноводът веднага се погрижил да не се допуснат хора до образувалата се дупка в земята, след което бил уведомен и председателят на Селсъвета (в тези години така са се наричали селските кметове), който от позиция на делегираната му власт, организирал охрана на обекта до идването на военните.

Последните се явили на мястото на произшествието и установили извънземния характер на "рушителя на мира и тишината".

Лично аз съм виждал този метеорит в огромната експозиция на Националния природо-научен музей в София през 1998 г. За съжаление научих, че с идването на "демократичните години" най-големият метеорит е изчезнал и е заменен с копие.

Всъщност аз винаги съм изпитвал гордост, че едно средностатистическо село, като Павел, може да се похвали, че е станало избор на космическите сили.




<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар