Вход | Регистрация
Плевен 21°C

Увеличава се безработицата

Увеличава се безработицата
Снимка: sxc.hu

11,4% е било равнището на безработицата през декември 2012 г. То е с 0,1% по-високо от ноември. Регистрирани са 375 770 безработни. Те се увеличават с 3648 лица спрямо ноември, докато през декември на предходната година са се увеличили с 15 152 лица, сочат данните на Агенцията по заетостта.

В 8 области равнището на безработица е по-ниско от средното за страната. Сред тях са Габрово със 7,3% и Русе – 10,3%. В област Велико Търново - 11,5% нивото е много близко до средното за страната.

Новорегистрираните безработни в бюрата по труда са 35 292. Малко над една четвърт от тях са младежи до 29 години. Частният сектор през декември е освободил половината от новорегистрираните безработни или 17 826 лица.

Търсенето на труд на първичния пазар традиционно намалява. Същевременно, активно се устройват на работа безработни по схеми на Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси” и в аварийни дейности при зимни условия - по Националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост”.

На работа през декември са постъпили 14 820 безработни. Спрямо декември 2011 г. постъпилите на работа са с 5824 лица повече. Увеличението се дължи на по-големия брой устроени по схеми на Оперативната програма "Развитие на човешките ресурси” и по Националната програма "От социални помощи към осигуряване на заетост”.

На първичния пазар са започнали работа 7800 безработни.

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bg



Източник: Агенция по заетостта
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар