Вход | Регистрация
Плевен 11°C

Време е да се ваксинираме срещу грип

Време е да се ваксинираме срещу грип
Снимка: Thinkstock/Guliver

Най-подходящият момент да се ваксинирате срещу грип е точно сега, уверяват инспектори от Регионалната здравна инспекция в Плевен (РЗИ). Кампанията по ваксинирането вече започна. То може да се извърши при общопрактикуващите лекари или в специализирания кабинет на РЗИ, който е с работно време от 9 до 12 часа и от 13 до 16 часа в работните дни.

94 души вече са се ваксинирали, за сезон през кабинета преминават около 200 желаещи. Цената на грипната ваксина "Ваксигрип”, с която разполагат в РЗИ-Плевен, е 9, 19 лв., а с поставянето е 11,19 лв. От поставянето на ваксината са необходими три седмици, за да се изгради имунитет. Тя се бори с актуалните грипни щамове "Калифорния”, "Виктория” и "Масачузетс”, който е познат от 2012 година. 

Според експертите повечето ваксинирани ще повдигнат общият имунизационен фон на обществото. Прогнозира се грипната епидемия да е през януари.

В периода 14-20 октомври заболеваемостта от грип в Област Плевен е обичайната за сезона – 179, 73 случая на 10 хил. Висока е заболеваемостта ако случаите са над 192, а при 315 се обявява грипна епидемия, припомни д-р Бонев. От първи ноември ще се изисква ежедневно информация за заболелите от практиките на 7 общопрактикуващи лекари в Плевен.

<< Sever.bg във Facebook >>Източник: infoPleven
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар