Вход | Регистрация
Плевен 17°C

Нов метод за лечение на некроза на бедрената глава

Плевенски специалисти прилагат авангарден метод за лечение на това заболяване

Нов метод за лечение на некроза на бедрената глава
Снимка: Булфото

За първи път в България в демонстративна операция, плевенски ортопеди и италиански биотехнолог приложиха авангарден метод за лечение на некроза на бедрената глава. Операцията бе извършена в МБАЛ "Св. Панталеймон-Плевен” от доц. д-р Венци Росманов и д-р Пламен Ненов, в присъствието на инж. Карло Милиета от Милано.

Новият метод позволява, чрез използване на високотехнологични продукти да се създадат условия за разрастване на нова кост на мястото на некротизиралата.

Доц. д-р Росманов обясни, че некрозата на бедрената глава е коварно заболяване, спиращо кръвоснабдяването в този участък. То засяга най-често мъже в активна възраст. Често болестта преминава безсимптомно, но болки могат да се появяват едва когато започне да се преформира костта в опитите й да се самовъзстанови. В резултат на това движенията са силно ограничени и болезнени, а решението е поставяне на изкуствена тазобедрена става.

Въпреки постиженията в тази област, това е органоотнемаща операция със съпътстващи негативи и отлагането й във времето при млади индивиди е желателно.

Методът, който се демонстрира в "МБАЛ Св.Панталеймон-Плевен” е част от най-съвременните тенденции в ортопедията, насочени към решаване на този проблем. При него се извършва операция, която съчетва два различни подхода – биомеханичен и биологичен. Под динамичен рентгенов контрол в некротичната зона се поставя имплант, чрез който под налягане се въвежда биологичен продукт от пациента /мононуклеарни кръвни елементи/, който помага за регенерацията на костта.

Процедурата е миниинвазивна и ден след операцията, болният е изправен на крака. Наблюденията и анализът на досегашната практика с този метод показват ранно отзвучаване на болевият синдром и сравнително добро съхраняване на формата на бедрената глава, което е залог за удължаване на живота й.

За здравноосигурените лица операцията и медицинските грижи се покриват от НЗОК.

<< Sever.bg във Facebook >>Източник: infoPleven
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар