Вход | Регистрация
Плевен 11°C

Арт центърът поема стопанисването на Къщата на художниците

В нея ще се организират различни културни събития

Арт центърът поема стопанисването на Къщата на художниците

Къщата на художниците в Плевен вече ще бъде стопанисвана от Арт центъра. Това решиха на своя среща представители на групата на плевенските художници и ръководството на отдел "Култура” в Общината.

Досега имотът беше отговорност на ОП "Жилфонд”. Именно от там идва предложение за прехвърлянето.

Началникът на отдел "Култура” Стефка Григорова припомни, че през 2007 г. сградата на ул. "Димитър Константинов” 17 беше реновирана по проект "Красива България”.

На втория етаж има четири стаи, в две от тях е постоянна експозиция на 15 творби, дарени от проф. Греди Асса, в другата зала има няколко рисунки на проф. Светлин Русев, Илия Бешков, внука на Ненко Балкански, проф. Румен Скорчев, проф. Валентин Старчев. Творбите на проф. Асса ще бъдат изложени в библиотеката, където ще могат да бъдат разгледани от повече хора.

В сградата не се извършва никаква дейност и ще бъде предоставена на плевенските художници със заповед на кмета Георг Спартански. Там местните творци могат да представят свои изложби, както и да предоставят пространството за други културни събития - на писателите, на детски школи по изкустват, на НПО и др.

Къщата няма статут на музей, а е изложбена зала. Поради това е изготвен нов Правилник за устройството и дейността на Арт центъра. Направени са промени в състава на Художествения съвет, чиято отговорност е годишният план за работата на Арт центъра. В съвета се включват главният уредник на Арт центъра, тричленното ръководство на групата на плевенските художници, специалист от ХГ "Илия Бешков” и главният счетоводител на Обединено счетоводство "Културни институти”.

Взето е решение Община Плевен да обяви конкурс за главен уредник на Арт центъра, тъй като с присъединяването на Къщата на художниците и отговорностите стават по-големи.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/var/www/sever.bg/releases/2//Cornerstone/Cache/Item.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/sever.bg/releases/2/vendor/novinite/lib/Shared/SessionManager/Memcached.php on line 57