Вход | Регистрация

Изложби, атракции и постановки на сцената на крепостта за 830 години Ловешки мир

Изложби, атракции и постановки на сцената на крепостта за 830 години Ловешки мир

С богата културна програма, включваща изложби, атракции и постановки, ще бъде отбелязана 830-годишнината от неуспешната обсада на Ловешката средновековна крепост от войските на император Исак II Ангел и събитията, довели до възстановяването на Втората българска държава, съобщават от общината. Предвижда се всички прояви да бъдат на сцената на крепостта, само при лошо време ще бъдат преместени.
 
От 12 юни до края на юли Регионалният исторически музей представя изложбата "50 години археологически проучвания на Ловешката крепост”, която ще бъде експонирана по протежение на крепостната стена.
 
От 14 юни Регионална библиотека "Проф. Беню Цонев" на своя сайт ще позиционира виртуална изложба  "Цитаделата на средновековния Ловеч XII-XIV век".
 
Сдружение "Синя зона" и Художествената галерия ще представят тематична изложба живопис, посветена на историческите събития от 1187 г. Тя ще е резултат от пленер, който ще се състои от 22 до 26 юни. Откриването на изложбата е на 27 юни в Ловешката средновековна крепост от 17.30 ч.
 
Тържественото откриване на честванията е на 16 юни (петък) с операта "Борислав” на маестро Георги Атанасов по едноименната драма на Иван Вазов. Гостува Софийската опера и балет, началото е от 21 ч. Пет дни по-късно идва Музикално-драматичният театър "Константин Кисимов” – Велико Търново, със спектакъла "Величието на Асеневци” (адаптация Иван Митев, постановка и сценография Стефан Методиев), начало – 19 ч.

От 23 до 25 юни на Ловешка средновековна крепост се организира възстановката "Средновековен лагер от Второто българско царство в Ловешката крепост". Тя включва бойни демонстрации, реконструкции на шатри, обзавеждане, съдове, одежди, оръжие от епохата, стрелба с лъкове, демонстрации на различни занаяти и др. Целта е по интерактивен и атрактивен начин да се представи средновековната история и култура (акцентът е върху Второто българско царство, но ще се обърне внимание и на нашествениците на Балканите: кръстоносци и османци). Това е начин да се привлече вниманието към средновековната крепост на Ловеч, която е археологически обект с изключително голямо историческо значение за България.

Регионалният исторически музей подготвя новия си каталог "Археологическо наследство от Ловешкия край”. Представянето му е на 6 юли в Клуба на дейците на културата.

За пръв път се предвижда цялостна лятна културна програма на сцената на крепостта и всеки месец ще има по една постановка. На 12 юли гостува отново великотърновският театър с оперетата "Цигански барон” от Йохан Щраус, диригент Игор Богданов. На 2 август "болярите” ще представят откъси от оперети от световната класика "Любовен копнеж”. На 14 септември е постановката "Методът Грьонхолм” от Жорди Галсеран, режисьор Асен Блатечки. В ролите са Асен Блатечки, Светлана Бонин, Николай Урумов и Христо Бонин. 

източник: dariknews.bg


 Докладвай за нередност в статията
Добави коментар