Вход | Регистрация
Плевен 17°C

Корейско изкуство могат да видят в Левски

Корейско изкуство могат да видят в Левски
Снимка: sxc.hu

Изложба-базар на традиционно корейско изкуство беше открита в Художествената галерия в Левски. Експозицията включва картини седефена живопис, акварели, гоблени и предмети за бита, изработени от естествени природни материали.

Събитието се осъществява благодарение на съдействието и сътрудничеството с посолството на Корейската народно-демократична република в нашата страна, допълват от пресцентъра на Община Левски.

Тайландското изкуство, зародило се преди повече от хиляда години, когато корейски майстори на приложното изкуство започнали да украсяват мебели и други предмети от бита с черупки от раковини. Те постоянно се опитвали да разширят възможностите на тези естествени материали за занаяти.

В резултат на това през 60-те години на миналия век се създава нов вид мозайка от раковини, съчетаваща елементи на приложни и изящни изкуства. Това е така наречената мозайка "Манненхва”. Картините, изпълнени с тази техника, представляват основен акцент в изложбата. Основният материал за изображение е черупката от миди, които се съхраняват дълго време и затова са наречени "вечни картини”. Корея е страната на утринната свежест, заобиколена от морета от три страни; художниците имат богат избор от природни материали за своите мозайки "манненхва”.

И днес младите художници следват древната техника, според която подобна картина се прави задължително от двама – първият рисува контурите, а вторият облепя с миди и седеф.

Друг акцент в гостуващата в Левски изложба са гоблените, типични за Севернокорейската традиция. Корейската бродерия е вид национално изкуство, а дамите отдавна са създали и развили оригинални техники на бродерия, които днес усъвършенстват в различни форми. Без значение дали се изработват ръчно или машинно, основната черта на гоблените е тяхното фино изпълнение. Главните жанрове на ръчната бродерия са природни пейзажи, портрети, животни и растения. Машинната бродерия се изпълнява на бяло копринено платно с цветни конци. Корейските гоблени неведнъж са отличавани със златни медали на международни художествени изложби.

В изложбата са представени и няколко творби акварел, както и типични изделия от миди, ветрила от пера, вази от охлюви, чанти от слама.

<< Sever.bg във Facebook >>Източник: infoPleven
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар