Вход | Регистрация
Плевен 30°C

На 1 септември откриват първия Международен симпозиум по скулптура Плевен 2017

На 1 септември откриват първия Международен симпозиум по скулптура Плевен 2017

Първият международен симпозиум по скулптура "Плевен 2017" ще бъде открит на 1 септември и ще продължи до 4 октомври.
В първото по рода си за Плевен културно събитие, участие ще вземат петима скулптори, които бяха избрани от специална комисия през месец май тази година от общо 55 кандидати от държави от всички континенти, с изключение на Африка.
Петте мраморни блока са докарани от планината Пирин и са с размери 2,5 на 1 метър. Те вече са в парк "Кайлъка", където скулпторите ще създадат своите творби под погледите на желаещите да наблюдават процеса.  

В първото издание на форума участие ще вземат скулпторите: проф. Иван Славов и проф. Стефан Лютаков от България, Нагжи Пател от Индия, Габриеле Бергер от Австрия и Ян Шицко от Словакия. Няма конкретно зададена тема, така че изборът ще е на всеки един от избраните творци.
Създадените фигури ще са предназначени за естетизация на градската среда. Те ще останат собственост на Община Плевен, като се бъдат запазени авторските права на създателите им.

Международният симпозиум по скулптура ще се провежда през две години през месец септември като съгласно решение на Общинския съвет, петте творби от първото издание на форума "Плевен 2017", ще бъдат разположени в района на градинката пред гарата в Плевен.

Симпозиумът по скулптура се организира по идея на плевенския скулптор проф.Кирил Мескин, който беше подкрепен от кмета Георг Спартански и Общинския съвет на Плевен. 

източник: dariknews.bg Докладвай за нередност в статията
Добави коментар