Вход | Регистрация
Плевен 18°C

Реликви излагат в плевенската "Панорама"

В навечерието сме на 10-ти декември – Ден на признателност на гражданите на Плевен към загиналите за неговото освобождение и 137 години от освобождението на града. Паметта ни връща към онзи 10 декември 1877 г., в който след пет месеца бойни действия и тежка блокада, Плевен отново е свободен.

За популяризиране на историческото и културно наследство на Плевен и България Дирекция "Военноисторически музеи – Плевен” в последните години работи по проект Уникални реликви от Българското възраждане и национално освобождение.

В колекциите на Военноисторически музеи – Плевен се съхраняват над 120 хиляди движими културни ценности с национално значение, свързани с местата на паметта, Руско-турската война 1877-1878 г. и Плевенската епопея 1877 г., борбите за национално освобождение – безценни уникати, които нямат аналог: униформи на различни родове войски и въоръжение на воюващите армии, артилерийско и пионерно имущество, хладно и огнестрелно оръжие, трофеи, лични вещи на участници в борбите за национално освобождение и Плевенската епопея 1877 г., реликви от бойното поле, църковни принадлежности.

Новата експозиция в Панорама "Плевенска епопея 1877 г.”, която представяме в навечерието на Деня на признателност на гражданите на Плевен, е една малка, но съществена част от богатството в колекциите на музея, допринасящи за превръщането на Панорамата в голям духовен център на Плевен и България. Експонирани са:

 - въоръжение на воюващите армии и Българското опълчение /руско, румънско и турско хладно и огнестрелно оръжие/ - Крнка, Бердана 1 и 2, Дрейзе, Пибоди, Хенри-Мартини, Ремингтон, многозарядна пушка Хенри Уинчестър, Снайдер, пушка Шаспо и др.

- оръжие от периода на борбите за национално освобождение на българския народ, включващо уникални образци оръжие от ХVІІІ и началото на ХІХ в. - кремъчни и капсулни пушки, пистолети и ятагани.

- оръжие /не формено/ пушки Карле, Робъртс, Верндъл, револвери Лефуше, пистолет Хенри-Мартини

- руско артилерийско и пионерно имущество

- Църковни принадлежности - Служебник на протойерей Антоний Попов, откупен от турски войник в деня на падането на Плевен.

- Руски военни униформи, мундири от различни родове войски, бешмет и черкезка на младши унтерофицер от Горски-Терски конен ирегулярен полк.

- Реликви от бойното поле при Плевен – нагръдни икони и кръстчета

По време на войната при Плевен се водят военни действия с изключителна важност. Хиляди руски воини проливат кръвта си и остават завинаги в България. Много от тях носят със себе си скъпи реликви, които с невидима нишка ги свързват с родната земя и близките. Икони, дадени им с благословията на близките и пожелание да се върнат живи, кръстчета намерени на бойното поле ни напомнят за тези, които никога повече не виждат родния дом. Това, което е особено ценно, са тези трогателни, лични вещи – кръстчета и медальони, намерени на бойното поле при Плевен. Те винаги ще напомнят на бъдещите поколения за високата цена на войната, заплатена с човешки животи.

Зад всеки от тези знаци на християнската вяра стои една човешка съдба, но много малка част от тези реликви можем да свържем с конкретни имена. В България се сражават и много синове на Донския край. Изключително издръжливи и смели, родени воини, донските казаци са сред първите войскови части, влезли в Плевен. Две от представените икони са принадлежали на върналите се живи от похода в България казаци Осип Зеленски и Иван Зимасков. Пропътували с тях войната, реликвите постъпват в музея през 1984 г.

Новата експозиция вече е достъпна, заповядате в плевенската "Панорама", за да я разгледате.

 

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/var/www/sever.bg/releases/2//Cornerstone/Cache/Item.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/sever.bg/releases/2/vendor/novinite/lib/Shared/SessionManager/Memcached.php on line 57