Вход | Регистрация
Плевен 18°C

7 април - Международен ден на здравето

7 април - Международен ден на здравето

Днес отбелязваме Международния ден на здравето. На тази дата празнуват лекари, медицински сестри, фармацевти и всички, които работят в областта на здравеопазването. 7 април е обявен за Ден на здравето още през далечната 1948 г. От 1964 г. тази дата започва да се отбелязва и у нас като деня на здравния работник. 

Темата на кампанията през 2017 г. е "Депресия: нека да поговорим”. Над 300 милиона души по света страдат от депресия. Това психическо заболяване вече е причина номер едно за дълготрайно увреждане на здравето и загуба на трудоспособност. За малко повече от десет години обхватът на депресията е нараснал с повече от 18%. Равносметката е направена от Световната здравна организация седмица преди да обяви началото на кампанията си. Психическите терзания продължават масово да са обект на обществена стигма, затова и често остават скрити и непризнати дори от самите болни.

Новата кампания на Световната здравна организация е насочена и към здравните власти, с призива да положат повече усилия към психичното здраве на хората. Посланието "да поговорим” пък е отправено към всички страдащи, за които първата стъпка към лечението и подобряването може да бъде свързано с това, те да споделят за състоянието си с близък или със специалист. Депресията се характеризира с трайна липса на мотивация, чувство на тъга и апатия. Тя е основна причина за възникване на сериозни и животозастрашаващи поведенчески реакции като пристрастяване към вредни и нелегални субстанции, суицидни мисли, също и много болести, свързани със стреса и обездвижването като диабет тип 2 и сърдечно-съдови болести. В Европейския регион на СЗО депресията е причина за 128 хиляди самоубийства на година и терзае около 40 милиона души.

По данни на Евростат депресията е сериозен проблем и в България, засягайки един от всеки 12 българи и нареждайки страната ни над средноевропейското равнище.   

източник: dariknews.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар