Вход | Регистрация
Плевен 18°C

Плевенски ученици бяха отличени в Народното събрание

Над 150 ученици от Плевенския край участваха в конкурса за есе "Моите народни будители", оценяван от акад. Антон Дончев

Плевенски ученици бяха отличени в Народното събрание
Народно събрание

Плевенски ученици бяха наградени днес от председателя на Народното събрание Цецка Цачева за участието си в конкурса за есе "Моите народни будители", съобщават от НС.

Над 150 ученици от плевенските клубове "Млад възрожденец" се включиха в обявения на 15 септември конкурс. Техните есета бяха оценявани от акад. Антон Дончев.

Десетокласничката от СОУ "Иван Вазов” Даница Вакова стана победител, на второ място е Фатме Арсениева от ПГСС "Н.Вапцаров” град Левски, а на трето място е Павел Йотов, който е само на 9 години, от НУ "Отец Паисий” в Плевен.

Те получиха наградите си в Пленарната зала на Народното събрание, а акад. Антон Дончев поздрави всички участници с думите, че тяхното представяне е извор на оптимизъм и радост.

В Хартата на основните права на Европейския съюз първият раздел е достойнството, припомни големият писател. "Вие това правите – защитавате достойнството на България, вие сте доказателство, че нашият народ живее, че неговият глас се чува и ще се чува в хора на народите", обърна се той към учениците.

Според акад. Дончев учениците са надежда и осъществена България, носещи отговорност да запазят наследството на дедите и да го предадат на тези след тях.

"Затворих последното есе с чувство на сигурност, че България върви към добро", отбеляза още писателят.

На награждаването присъстваха също председателят на Общобългарския комитет "Васил Левски" Васил Василев, както и членове на клубовете "Млад възрожденец” и техни ръководители.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар