Вход | Регистрация

Плевен 21°C

Ген. Винаров е създател на парк "Кайлъка"

Въпреки социалните размирици и министърските оставки животът продължава. Продължават и нашите игри с читателите на Север.бг. В началото на миналата седмица в "Отговори и спечели!", съвместно с Регионален исторически музей - Плевен, зададохме въпроса: "Коя местност край Плевен е превърната в красив парк по инициатива на ген. Иван Винаров?". - Любимият на плевенчани парк "Кайлъка" е създаден от ген. Иван Винаров.

Чрез томбола Веселина Томова бе избрана победител в играта. Очакваме тя да се свърже с нас, за да се уточним как да получи наградата си - книга.

Представяме ви информация за ген. Винаров, предоставена ни от РИМ - Плевен:

Името на Винаров е свързано най-славните страници на българската и международна работническа класа срещу капитализма и фашизма. Пламенен патриот, той отдава всичките си сили и енергия за укрепване на българо-съветската дружба.

Иван Винаров е роден в Плевен на 24 февруари 1896 г. Като юноша попада под влиянието на социалистическите идеи, за което е изключен от училище. Като войник по време на Първата световна война Иван Винаров два пъти е арестуван за разпространяване на антивоенни материали. Само избухването на Войнишкото въстание спасява младия комунист от разстрел.

След войната Иван Винаров е привлечен на работа в нелегалния военен център към ОК на БКП – Плевен. Взема активно участие във въоръжаването на градската партийна организация. Във връзка с изнасянето на оръжие от плевенските казарми е арестуван и осъден на осем години затвор. В края на 1922 г. по решение на партията е организирано бягството му с лодка през Черно море за Съветския съюз. Гласувано му е голямо доверие и в 1923 г. става член на ВКП/б/, а по-късно постъпва и в редовете на Съветската армия. След избухването на революцията в Китай взема участие в изграждането на разузнавателния отдел към китайската народоосвободителна армия. Винаров изпълнява специални поръчения за организирането на революционните сили в редица европейски и други държави.

Иван Винаров е генерал-лейтенант от Българската армия. Началник е на Строителни войски, министър на пътищата и строежите, началник на Главно управление пътищата при Министерски съвет.

Като военен и стопански ръководител поддържа връзки с родния си град. Народен представител от Плевен е до смъртта си.

 

Ако статията ви е харесала, присъединете се към Sever.bg във Facebook, за да следите и там всичко, което публикуваме.



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар