Вход | Регистрация
Плевен 15°C

Животът след клането в Сребреница и през II-ата световна война

С две драми продължават Дните на балканското кино в Плевен

Животът след клането в Сребреница и през II-ата световна война
Снимка: Thinkstock/Guliver

С две драми, посветени на историческото минало на Балканите, продължават Дните на Балканското кино в Плевен. Днес и утре прожекциите започват отново в 19 ч. при вход свободен в Летния театър на парк "Кайлъка".

Филмът "Белведере" /Босна и Херцеговина/, разказващ за живота на оцелелите от Сребреница през 1995 г., ще видят днес, 21 август, плевенчани. Режисьор е  Ахмед Имамович, продуцент - Самир Смаич.

Вдовицата Рувейда, която живее в бежански лагер "Белведере” на края на града, търпеливо чака да намери останките на семейството си в масовите гробове. Тя споделя своята самота с брат си Алия, който е инвалид. Техният племенник Адо - един от малкото млади жители на лагера, иска да се махне от там и изпълнява желанието си по доста нетрадиционен начин. Той заминава за Белград, за да участва в риалити шоуто "BigBrother".

Виждаме сблъсъка на двата свята – празният свят на шоубизнеса и трудният живот на обикновените хора. Бягството от миналото обаче се оказва невъзможно, докато справедливостта не е възтържествувала.

В събота, 22 август, ще бъде представена сръбската лента "Как бях откраднат от германците” на режисьора Милош Радивоевич. Той е автобиографичен филм за детството на самия режисьор Милош Радивоевич през Втората световна война.

Чрез нелинейния разказ момчето Алекс ни въвежда в семейството си по време на немската окупация. Майката, таен комунистически функционер, се занимава с подривна дейност. В същото време малкият Алекс прекарва повече време вкъщи заедно с Вернер, германски офицер, който е настанен в дома им.

Покрай грижите за момчето германският офицер и майката на Алекс се влюбват, което допълнително усложнява ситуацията.
   

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар