Вход | Регистрация
Плевен 14°C
Последна информация от Новини и теми

Църквата "Свети Четиридесет мъченици"

1 от 3
Информация:

Църквата "Свети Четиридесет мъченици" в град Велико Търново е един от най-значимите обекти на културно-историческото наследство на България. Тя е била построена, украсена и стенописана по заповед на цар Иван Асен II и е посветена на голямата му победа при Клокотница на 9 март 1230 г. над епирския деспот кир Теодор Комнин, след което владенията на България се разширяват до Егейско и Адриатическо море.

Исторически възпоменателен надпис в този смисъл е изсечен върху една от колоните на църквата. През XIII-XIV век тя е била една от най-хубавите и най-богати църкви на манастира, наричан "Велика лавра". В нея са погребвани царски особи и се пазели мощите на светци.

Църквата е била многократно преустроявана. През периода на османското владичество е превърната в джамия, а през 1913 г. силно пострадва от земетресение.

"Свети Четиридесет мъченици" се състои от две части - продълговата базилика с шест колони, поставени в два реда, три полукръгли апсиди и един тесен притвор от запад, и от една пристройка, построена по-късно към западната й страна. В църквата се намират едни от най-известните епиграфски паметници на средновековната българска държава - Омуртаговата, Асеновата и Граничната колона от крепостта Педесто от времето на хан Крум.Добави коментар

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/var/www/sever.bg/releases/2//Cornerstone/Cache/Item.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/sever.bg/releases/2/vendor/novinite/lib/Shared/SessionManager/Memcached.php on line 57