Вход | Регистрация
Плевен 11°C

Мирана Илиева: Хората ходят гладни и дебели

Мирана Илиева: Хората ходят гладни и дебели
Снимка: Север.бг
Мирана Илиева е от Плевен и заедно със съпруга си Веселин от 30 години се занимават с пчеларство и апитерапия. Помага им семейството на единия им син . Трудът им е признат с награда "Сребърен лъв" на изложението "Произведено в България" - те са първите пчелари, получили отличието.  

Като сериозни земеделски производители пчелари Илиеви са подпомогнати в отглеждането и развитието на пчелните семейства с европейски пари. От друга страна, като инженер-химици, Мирана и съпругът й Веселин прилагат лечебните сили на пчелните продукти и в козметични продукти. Това научих от нея, по време на участието й в Коледния базар във Велико Търново. А ето какво още разказа тя за работата им, която се е превърнала в хоби.

Мирана, колко пчелина имате?

Имаме два пчелина с 210 пчелни семейства, в района на плевенското село Рибен. Не са на голямо разстояние един от друг, но дават различен мед. Явно пчелите имат избирателни усещания.

Виждам, че, освен традиционните пчелни продукти, предлагате на хората и разнообразна "медна" козметика - сами ли я произвеждате?

Със съпруга ми сме инженер-химици и съчетаваме образованието си и хобито, което за мен е залог за щастие в живота - човек да работи това, което обича. След като се пенсионирахме си направихме собствена лаборатория, в която произвеждаме продукти в комбинация от пчелни производни, билки и етерични масла.

Считаме, че сме длъжни да предложим на хората познания за друг начин на живот, с друго качество, защото съвременниците ни, вкл. и ние, се храним с "мъртва храна", която клетката на познава, трупа я в масните депа и, за съжаление, хората ходят гладни и дебели.

А ние се опитваме да предлагаме виждането си за един по-качествен живот и точно затова, макар че ни коства много финансови средства, разпространяваме и брошури, които запознават хората /без да е задължително да си купят нещо!/, че има и друг начин човек да живее и да се храни правилно.

Желанието да помагате ли ви насочи към апитерапията?

Апитерапията е един от древните методи за лечение, идва от "апис"- пчела. Неслучайно е известна фразата: "Нашата храна е нашето лекарство", "Медът е храна и лекарство" - все известни неща. Ние ползваме всички пчелни продукти и правим това, което смятаме и вярваме, че е правилно и влияе добре на хората.

Мирана Илиева: Хората ходят гладни и дебели

За първи път ли участвате на Коледния базар в Търново?

Не само участваме, а за първи път от много години идваме в Търново. Минавали сме на екскурзия като ученици, но това беше доста отдавна. Тук сме по покана на вашия кмет, с който случайно се видяхме на изложението "Произведено в България" в зала "Универсиада" в София. Много се радваме от участието си там, защото за първи път пчелар, независимо кой е, независимо, че сме ние, е награден със "Сребърен лъв" от Бизнес Център България.

Как това признание ви кара да се чувствате?

Не знам. Ако има "Диамантен", би могло да се сравни... Там се съревновавахме с фирми с по 200-300 човека персонал. А ние сме фамилия от 6 човека, които работим в тази насока.

Ще увеличите ли пчелините?

Не е проблем да ги направим повече, но това е оптимума, който можем да гледаме качествено.

Ползвате ли европейските програми за финансиране и доколко те облекчават работата ви?

Ползваме и безкрайно са ни полезни, тьй като, благодарение на програмата за подпомагане на пчеларството, сме си подменили изцяло оборудването - всички сандъци са нови, снабдени с дълбоки дъна за производство на прашец - изобщо по-различно се живее в нова къща. Освен това ползваме хубави медикаменти - винаги правим анализ на медеца.

За първи път тази година има директни подпомагания на пчелно семейство, не е кой знае колко, но ние нищо не сме получавали до този момент, затова сме доволни.

В какви цифри се измерва финансовата помощ?

Около 12 лева на пчелно семейство.  Може да е малко, но това е много е важно, защото ни позволи да купим хубави лекарства, с които да подпомогнем борбата с вароатозата. Едва ли има човек, който да не е чувал за проблема за "празния кошер", а ние много сериозно се стремим да не преексплоатираме пчелните си семейства. Оставяме ги да живеят, колкото се може по-близо до природата. Стремим се по-малко да се набъркваме в техния живот и им помагаме, колкото може повече.

Разбирам, че сте доволни и сте "за" европейско финансиране по програма?

Да, те много ни помагат, а така и ние можем да помагаме на хората.


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар