Вход | Регистрация

Могерини стана първи дипломат на ЕС

Могерини стана първи дипломат на ЕС
МВнР

Българката Кристалина Георгиева не успя да стане първи дипломат на ЕС.

Европейският съвет избра италианската външна министър Федерика Могерини. За председател на Европейския съвет е избран действащия полски премиер Доналд Туск.  Това оповести Херман Ван Ромпой, сегашният председател на Европейски съвет.

Могерини е на 41 години, от Демократическата партия на Италия, член на европейското социалистическо семейство. Тя заменя британката Катрин Аштън. Ще поеме новия си пост на 1 декември 2014-та година.

Дипломацията на ЕС, гарнирана със санкции спрямо Русия, "засега не донесе успех", призна Федерика Могерини. "Евросъюзът ще продължи дипломатическите усилия и ще съдейства за компромис между Русия и Украйна. Ние ще продължаваме да правим това успоредно с движението по пътя на санкциите. Надяваме се, движението по този път да се увенчае с успех, но засега това не е станало", подчерта Могерини.

Георгиева нямаше големи шансове поради действащите механизми за номиниране и избор на висшите постове. И макар че сега кандидатите се избираха за пръв път, оставаше в сила практиката за разпределение и балансиране на постовете между политическите сили във висшите институции на ЕС. При сегашната ситуация това изискваше ръкодителката на европейската дипломация да бъде представителка на лявоцентристките сили, информира БГНЕС.

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар