Вход | Регистрация

Ще има или не референдум за избирателната система?

Ще има или не референдум за избирателната система?
Снимка: Thinkstock/Guliver

В Народното събрание ще се дискутира искането на президента за референдум, свързан с избирателната система.

Ще се дебатира и по подписката на Инициативния комитет, който също настоява за референдум.

Проф. Георги Близнашки, председател на Инициативния комитет, казва, че ще пледира в НС за избори 2 в 1. Това, което бих предложил, е НС да приеме, да подкрепи референдума по принцип и да се даде 10 дни срок да се прецизират въпросите, съобщава БНР.

Депутатът от "Коалиция за България" и член на правната комисия Филип Попов прогнозира, че днес ще се реши кой действително е "за" задължителното гласуване и кой е против. Включително и чрез кворума в НС. Според него дори и да има референдум, съмнително е, че той ще изиграе своята същинска роля. Станахме специалисти по това да употребяваме не по предназначение едни сериозни демократични инструменти.

Председателят на Народното събрание Михаил Миков покани президента Росен Плевнелиев да присъства в пленарната зала и да запознае народните представители с предложението си за провеждане на национален референдум, съобщават от НС.

В писмото, адресирано до държавния глава, Михаил Миков отбелязва важността на позицията на президентската институция по актуалния въпрос за произвеждането на такъв референдум.

Въпросите, предложени от Росен Плевнелиев за национално допитване, са свързани с възможността част от народните представители да се избират мажоритарно, с въвеждането на задължително гласуване и на такова по електронен път при произвеждане на избори и референдуми. 

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар