Вход | Регистрация

Представиха играта Го

След като бяха разяснени правилата на играта, присъстващите изиграха по един Го сеанс за начинаещи

Представиха играта Го

Днес в пресклуба на БТА се проведе презентация на играта Го. Магдалена Младенова разясни тайните стратегии в източната игра.

Играта възниква преди около 3 хиляди години в Китай. Играе се с бели и черни камъчета, които, за разлика от шаха, където всички са с различна функция, тук са с еднаква стойност. Не се играе в самите квадратчета, а на пресечните им ъгли. Целта е да се огради колкото е възможно по-голяма територия. Това може да стане по много мирен начин, но също така и агресивен. Предполага се, че създателите на играта са планували чрез нея стратегии за завладяване на територии при войни.

Правилата на играта са прости, но стратегиите в нея са сложни, подчерта организаторът на събитието Огнян Захариев.

Магдалена е едва на 15 години и е победил в последните две организирани състезания на играта Го.

Го е сред най-популярните игри в света, отстъпваща може би само на китайския шах. У нас тя все още не е толкова популярна, но набира скорост и печели все повече привърженици.

ГО е неразделна част от културата на Китай, Тайван, Корея, преподава се в училища, университети и детски градини. Го е последната настолна игра, в която човекът с лекота побеждава и най-мощния компютър, заради което се определя като "играта на третото хилядолетие”.Източник: Север.бг
Докладвай за нередност в статията
Добави коментар

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/var/www/sever.bg/releases/2//Cornerstone/Cache/Item.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/sever.bg/releases/2/vendor/novinite/lib/Shared/SessionManager/Memcached.php on line 57