Вход | Регистрация

Драго Чая вади безценни експонати от личния си музей на цирка за две изложби

Драго Чая вади безценни експонати от личния си музей на цирка за две изложби
личен архив

Драгомир Драганов е посветил цялото си свободно време, жар и ентусиазъм за подготовката на две изложби, посветени на голямата му страст – българския цирк.

 

Навръх Голяма Богородица той обяви, че на 12 септември в Музея за история на София ще се открие изложба посветена на 40 годишнината от изгарянето на Софийския държавен цирк. А на 29 септември в Регионалната библиотека в Стара Загора, рамките на "Нощ на изкуствата 2023",  ще подреди 50 плаката от своята колекция и фонда на виртуалния музей www.bgcircus.com.

 

"Върху създаването на софийския проект и работих със сплотен колектив на музея ръководен от доцент Валентина Върбанова. Безценни артефакти от семейния си архив предостави Константин Ачков - наследник на архитект Ерослав Станков - създател на проекта на култовата сграда. Сърдечно благодаря и на директора на Регионална библиотека "Захарий Княжески" Стара Загора г-жа Надежда Груева и специалиста в направление "Срещи и събития" Мима Атанасова. На тези две великолепни дами принадлежи идеята за организирането на втората изложба с циркови плакати от колекцията ми и фонда на виртуалния музей www.bgcircus.com.

 

Доцент Ненко Атанасов, преподавател в катедра "Плакат и визуална комуникация" в Националната Художествена Академия познавам от преди година, когато той и студентите му посетиха неколкократно изложбата в галерия "Райко Алексиев" в София, а по-късно ми подариха дигитализирани курсовите си работи на тема "Цирков плакат".

Веднага щом определихме датите за изложбата в Стара Загора се обърнах към него с молба да препоръча свой студент, който да нарисува плакат за събитието. Безкрайно съм му задължен за срещата с уникално талантливия Любослав Боянов, чието име, повярвайте ми, ще чуваме все по-често у нас и по света. Не съм и сънувал, че Любослав ще намери толкова изчистено, стилно и същевременно ярко и категорично решение на идеята в изложбата да се съберат шарените спомени за триумф и слава от съня на един стар клоун", добавя Драгомир Драганов.

 

На профила си във Фейсбук той поддържа интереса към двете изложби с чести постове. В един от тях пише: "Един от първите хора с които споделих идеята си, след успешно проведените първоначални разговори с екипа на Музея за история на София, беше скъпата ми приятелка Елена Зайка. Изключително популярна циркова художничка, прочута с плакатите си за цирковия фестивал в Монте Карло, цирк Буглион в Париж и московския цирк Никулин.

Елена ме подкрепи в инициативата да преиздам написаната от Йордан Демирев история на създаването и развитието на българското цирково изкуство и нарисува корицата на обогатеното с 300 снимки издание. Картината и се превърна и в плакат на изложбата на 125 циркови плаката от колекцията ми посветена на 125 годишнината от създаването на първата българска професионална циркова трупа. Вярвах, че ще ме подкрепи отново и днес искам да благодаря от цялото си сърце на нея и невероятния и съпруг Алексей за приятелската обич и уважение към моята мисия. 

Приятели, надявам се плаката за изложбата "Ех, този цирк!” да Ви харесва и споделен в социалните Ви мрежи да се превърне в общия ни знак за памет за "Златния век” в историята на една културна институция. 

 

С още една малка, но съществена подробност за изложбите, които предстоят искам да Ви запозная днес. По тъжния повод - 40 години от изгарянето на Софийския държавен цирк подготвих брошура на български и английски език. В 50 страници с десетки снимки разказвам историята на тази уникална сграда и живота под нейния купол. Всеки, който би искал да я притежава може да ми напише на лично съобщение. Разпространява се безплатно.

 

Много по-скромен, но пъстър и весел е каталогът за изложбата в Регионалната библиотека в Стара Загора. Той също е безплатен жест към посетителите й. Дълбоко и искрено вярвам, че изданията ще попаднат в ръцете на хора, които уважават и ценят любимото ми изкуство и подкрепят мисията ми да опазим паметта за неговите най-ярки постижения", завършва телевизионният водещ.

 

От дете Драгомир Драганов е "заразен" от щастливия вирус на цирковото изкуство. На него принадлежи идеята за създаване на виртуален музей, който той поддържа със собствени сили, средства и дарения.

 

 



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар