Вход | Регистрация

Изложбата "Бузлуджа-паметта на времето" гостува в Габрово

Вижте как една млада архитектка превръща социалистическия монумент в музей на българската история

Изложбата "Бузлуджа-паметта на времето" гостува в Габрово
проект "Бузлуджа-паметта на времето"

Интригуващата изложба "Бузлуджа – паметта на времето” гостува в габровската ХГ "Христо Цокев” до 19 февруари. Тя беше открита преди ден и представена от автора й - арх. Дора Иванова, както и от фотографите, участвали в заснемането на уникалните кадри от паметника на връх Бузлуджа.

Авторският проект на младата архитектка от Монтана е за цялостно възстановяване на паметника и превръщането му в музей на българската история. Изложбата е с фотографии на Радослав Първанов от Габрово, Никола Милър и Лес Джонстон от Шотландия.

През 2014 г. авторката защитава с отличен проекта за възстановяване на внушителния социалистически монумент като дипломна работа в Технически университет в Берлин, Германия. Помощ при подготовката на разработката й оказва габровският фотограф Радослав Първанов.

По-късно той бива представен пред различни институции, организации и архитекти, отличен е с награди. За реализацията му обаче са нужни средства, поради което Дора Иванова учредява фондация. Чрез нея се набират средства за първоначалните проучвания, нужни за оценка, план и прогноза на средствата за запазване на монумента.

Изложбата "Бузлуджа – паметта на времето” всъщност представя на обществеността мащания проект, който предвижда преустройство на сградата с минимална архитектурна и функционална намеса, за да я превърне в монумент, който пази и разказва цялата историята на България.

Към пласта на социализма се планира да бъдат добавени важни моменти от античността, средновековието и настоящето, които да направят цялостния облик на държавата ни. За това от изключителна важност е "извънземната" според някои архитектура на монумента. Неговата харизонтална и вертикална планировка създават множество възможности за усвояване на пространството.

Досега изложбата е представена в София, Монтана и Казанлък. Запознайте се в детайли с идеята на младата архитектка на сайта на проекта www.buzludzha-project.com

Организаторите на изложбата предлагат за закупуване висококачествени фотоси на паметника с размер 50/70 см и пощенски картички с всички снимки от експозицията. Средствата от тях ще бъдат дарени на фондация "Проект Бузлуджа".

Всеки, който желае, може да поногне, свързвайки се с авторите на имейл адрес buzludzha.project@gmail.com, тел. 0878 39 08 93.

Разгледайте снимки от откриването на изложбата в нашата фотогалерия.

 

Банкова сметка на фондация "Проект Бузлуджа":

Първа инвестиционна банка

IBAN BG90FINV91501216590160

BIC FINVBGSF

<< Sever.bg във Facebook >>

 Докладвай за нередност в статията
Добави коментар