Как да боядисате яйцата с естествени материали
Според традициите яйцата трябва да се нашарят на Велики четвъртък или на Велика събота
Снимка: Thinkstock/Guliver
Броени дни ни делят от един от най-големите и светли християнски празници – Великден. Главно място на трапезата заемат козунакът и боядисаните яйца. Великденските яйца напомнят за възкресението на Христос. Според преданието за първото великденско яйце, Мария Магдалена поднесла яйца на император Тиберий и му казала за възкръсването на Христос. Той отвърнал, че това е невъзможно, но ако е така, кокошето яйце, което държи трябва да стане червено, и то станало. За това червеният цвят за великденските яйца е и основен.
Според традициите яйцата трябва да се нашарят на Велики четвъртък или на Велика събота. Първото яйце задължително трябва да е червено. То е символ на Христовата кръв, живота, плодородието и обновлението. С него се намазват бузките на децата за здраве и късмет. После се поставя пред иконата. Второто се търкулва на нивата, за да е богата реколтата и третото оставя за празничната погача. За здраве се намазват и челата на всяко животно.
Задължително е този, който боядисва яйцата, преди това да е сложил поне късче хляб в устата си, за да не го "удари" яйцето и да се разболее.
Но стига за обичаите и традициите, да се позанимаем малко и със самото боядисване. Векове наред хората боядисват яйца, а не винаги е имало синтетични бои. Ето някои от начините да се боядисат яйца с помощта на естествени материали.
Хубаво е нарочените на за боядисване да са колкото може по-бели, тъй като цветовете, получени от естествени материали, са сравнително бледи.
Преди да сварите яйцата е добре да поседят няколко часа извън хладилника, за да не се напукат при варенето. Сварените, още горещи, яйца веднага сложете в предварително сварените и топли отвари с естествени материали.
За синя боя: червено зеле.
Една средно голяма червена зелка се нарязва на дребно и се залива с вода, добавят се 3 с.л. оцет, 1 с.л. сол и се вари около 30 минути. Предварително сварените яйца се киснат в прецедената отвара около 20-30 минути.
За жълта боя: лимонова или портокалова кора, смлян ким, листа на моркови (зелената част), куркума на прах, шафран.
За жълто до медено кафяво и оранжево яйцата се варят люспите на около 1 кг кромид лук. За по-светло жълто, може да се използва и настърганата кора на 1 кг лимони, които се варят 20 мин, заедно с яйцата.
Шафранът също може да се ползва, като с него яйцата се оцветяват в приятно жълто-оранжево.
За оранжева боя: люспи от лук - цвета зависи от времето на боядисването, куркума.
Оранжево може да получите като сварите яйцата с 3 с.л куркума и 1 с.л червен пипер. Добавянето на оцет ще направи цвета по-наситен.
За червена боя: прясно червено цвекло (може и замразено), червени боровинки или малини (замразени). Дъбовата кора също боядисва в червено.
Две средни глави нарязано червено цвекло се заливат с около вода и се варят около час. Оставя се малко да се охлади, след това се прецежда и се добавят 1 ч.л сол и 3 с.л оцет.
За тъмно червена до кафява боя: люспи от червен лук.
За тъмно синя боя: боровинки или купини, много интересен цвят се получава при варенето на яйцата в червено(може и евтино) вино.
Яйцата се варят в домашно червено вино, смесено с вода (1:1), 3 с.л. оцет, 1 с.л. сол.
За виолетова боя: липов цвят, шафран.
За зелена боя: спанак (може и замразен), липов цвят, млада ръж.
За кафява боя: силен чай или кафе, брезова кора.
За по-силни цветове, може да варите яйцата в различните отвари, но без тази с чевеното зеле.
Вярно, вероятно ще ви се стори голяма играчка, докато се приготвят отварите, но пък си залужава.