Вход | Регистрация

Мими Иванова: Горна Оряховица е люпилня за таланти

Мими Иванова: Горна Оряховица е люпилня за таланти
Снимка: Sever.bg
Мими Иванова Рибинска е българска поп певица, носителка на три награди от фестивала "Златния орфей", награда на публиката от фестивала "Бургас и морето" и първа награда от фестивала "Песни за София". Сред най-известните й песни са: "Радост моя", "Хора и улици" (с Борис Гуджунов), "Вълкът и седемте козлета" и още други. Работила е с Митко Щерев, Тончо Русев, Зорница Попова и още известни композитори.

Срещнахме се с Мими Иванова по време на конкурса "Нова музика" в град Горна Оряховица, който се проведе от 25 до 27 май. Sever.bg бе медиен партньор на събитието и освен с Мими Иванова, разговаряхме и с Мариана Попова. Интервюто с нея може да прочетете утре в "Представяме ви".

С Мими си говорихме за нивото на конкурса и за проблемите на българската поп сцена. Според нея страната ни е пълна с таланти, но не умеем да се грижим за тях.

 

Как ви се струва тазгодишният конкурс "Нова музика"?

Това е един от най-силните конкурси в цялата държава. Горна Оряховица и още два града са сред най-добрите. Може би това е така, защото, когато идват състезатели от други градове, те трябва да надпеят тукашните певци, а те са възпитаници на една ужасно талантлива и сърцата жена - г-жа Аделина Колева. Тя е направила люпилня за таланти. Тук се получава страхотна и благородна конкуренция. Затова за мен е чест да бъда част от журито, още повече председател. Има певци, на които аз мога само да се поклоня. Наистина е огромна чест.

Тази година дойдоха и много силни чуждестранни изпълнители. Толкова впечатляващи, определено вдигнаха нивото.

 

Как се отразява по-високата конкуренция на нашите деца?

Винаги когато има добра конкуренция, това е само положително. Иначе, когато конкурсът е на ниско ниво, даже и най-голямата награда не би била толкова ценна.

 

Какъв съвет бихте дала на тези млади изпълнители?

Човек не може да избяга от имитирането в началото, но моят съвет е да пеят, да работят упорито и да не се отчайват. Наградите са си награди, но техният път трябва да продължава. И нека създават свой собствен стил, защото оригиналът си е оригинал, но те трябва да намерят своята идентичност.

 

„Нова музика” доказва, че разполагаме с таланти, които могат да стигнат световното ниво на звезди като Адел. Къде обаче се объркват нещата в развитието им, че не ги виждаме дори в родния ефир?

Сравнението е добро. Те са невероятно талантливи и гласовити. Те дори понякога са по-добри от световните оригинали. Нашата държава не се грижи за собствените си граждани. И моето поколение страда от това, страда и най-младото поколение сега. Трябва да има по-висок процент на излъчване на българска музика, това е единственият начин. Иначе няма как. Ако това, което правят тези хора, не се види реализирано, няма да се получат нещата. В момента има риалита, минават за известно време и после ги забравят. Трябва постоянно да се инвестира в тези хора.

 

Смятате ли, че поп сцената в България има сбъркан бизнес модел? За сравнение поп-фолк музиката, без чужда помощ от държавата, успява.

Точно така е. Но тогава държавата трябва да помогне за по-качествената музика. И непременно медиите трябва да излъчват повече българска музика. Трябва да поливаме един патриотизъм. Да се помага. За да добият самочувствие тези млади таланти. Ако разчитаме, както стана със Софи Маринова, инцидентно да си намери спонсор, така не става. Трябва цялостна политика. Да се върви стъпка по стъпка. Да се инвестира в тази музика.

 

Споменахте Софи Маринова, "Евровизия" геополитика или музика е?

Това всичко го знаем – геополитика. Софи се представи абсолютно на ниво. Тя имаше страхотно самообладание, а и тя по принцип успява да стои над нещата. А това е необходимо. Ако си лабилен, ще рухнеш. Тя се представи на ниво. Това, че аз не харесах нито една от песните в България, е друг въпрос. Имаше добри балади, но това не е музика за такъв конкурс. Трябва да се инвестира в един екип композитори, ако ще и да бъдат чуждестранни, но да се направи най-доброто.

 

Репортаж от първия ден на конкурса "Нова музика" + Видео и снимки

 

Репортаж от втория ден на конкурса "Нова музика" + Видео и снимки

 

Носителката на "Гран При" от конкурса Елаида Дани + Видео

 

 


Следи ни и във Фейсбук на: http://www.facebook.com/Sever.bgДокладвай за нередност в статията
Добави коментар