Вход | Регистрация

Птиците отлитат на юг, да ги почетем

Всеки желаещ може да се присъедини към инициативите, организирани от Българското дружество за защита на птиците

Птиците отлитат на юг, да ги почетем
БДЗП

Време е! Да отлетят на юг, за топлите страни!

Милиони мигриращи птици ще напуснат Европа тези седмици, отправяйки се към техните места за зимуване в Африка. По време на миграцията прелетните преодоляват хиляди километри и преминават през много опасности, дебнещи по техните въздушни маршрути.

За пореден път Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и BirdLife International канят хора от цяла Европа да се включат в различни събития и да открият очарователния свят на миграцията на птиците на 4 и 5 октомври (събота и неделя).

Тази година 37 партньорски организации, част от мрежата на BirdLife International в Европа и Централна Азия ще се включат в инициативата Европейски дни на птиците като ще организират събития и информационни щандове, където обикновените хора ще могат да наблюдават птиците, да научат интересни факти за живота им и за чудото на миграцията и да споделят впечатления от досега си с природата.

Европейските дни на птиците се организират всяка година в първия уикенд на октомври и предлагат интересни и полезни дейности за широката общественост. Както всяка година BirdLife International ще води статистика за броя на хората, които ще се включат в различните инициативи в Европа и Азия и за видовете и броя на птиците, които те са наблюдавали. През миналата година около 65 000 човека от 34 различни страни взеха участие в това събитие, като бяха наблюдавани над 4 милиона птици.

По повод дните, стотици служители на водеща у нас банка - партньор от 7 български града ще се включат в доброволчески инициативи за почистване и облагородяване на извънградски паркове и ключови природни територии и ще научат повече за вълнуващия свят на птиците и дивата природа.

Планирани събития по градове в Севера за 4 октомври, събота:

Плевен

Почистване на парк "Кайлъка" от служители на Societe Generale Експресбанк, беседа и наблюдение на птици.

Русе

Съвместно със Societe Generale Експресбанк и Туристическо дружество "Приста" - почистване, косене и събиране на клони и листа на хижа "Приста", посещение на остров в р. Дунав, беседа и наблюдение на птици.

Свищов

Наблюдение на птици и щанд на БДЗП в местността "Паметниците".

5 октомври, неделя

Белене

Щанд за наблюдение на птици.

1404004

<< Sever.bg във Facebook >>



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар