Вход | Регистрация

Пъзелът зад завръщането на Васил Божков

Пъзелът зад завръщането на Васил Божков
ФБ/Васил Божков
Повече за:

След три години укриване в Дубай бившият хазартен бос Васил Божков вече от седмица е в България и с мярка за постоянен арест. Създаде се за кратко суматоха около въпроса дали е екстрадиран от ОАЕ, а след изясняването, че се е върнал доброволно, общото впечатление е, че правоохранителните органи не знаят как да постъпят с бившия хазартен бос, срещу когото преди три години бяха повдигнати над дузина обвинения.

На този етап е известно, че срещу Божков, който през 2021 г. беше санкциониран по глобалния закон "Магнитски" за корупция, има три дела. Той самият е свидетел по четвърто, което може да уличи в престъпления лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов, по-късно също санкциониран по "Магнитски", и PR-ката на Борисов Севделина Арнаудова. Това е и ключовият момент, свързан с прибирането на Божков в България. Може само да се спекулира дали бившият могъщ бизнесмен ще "завлече" със себе си върха на първата по големина партия в страната. Разбира се, възможен е и обратният резултат - с поредната пералня за имиджа на Борисов и ГЕРБ. След като прокуратурата прекрати делото за пачките и кюлчетата от нощното шкафче, това изглежда като следващата точка за отмятане в списъка от скандали, в които бившият премиер беше замесен.

Доброволното връщане на Божков, без поне видимо да е наложено от други обстоятелства, засега е пъзел. Но действията му, докато беше в изгнание, имаха резултат. След разкритията, които направи за отношенията му с бившите управляващи, които той нарече рекет върху бизнеса му, в началото на тази година САЩ наложиха ограничения на Владислав Горанов и семейството му - с аргументи, в които проличават и твърденията на бившия хазартния бос. Стъпката на американската страна беше прочетена като предупреждение към Бойко Борисов. В България нямаше особен отзвук, защото от прокуратурата твърдяха, че Божков не може да бъде разпитан онлайн и затова всичко бе оставено за "след като се върне".

Сега с прибирането му стана ясно, че наред с обвиненията срещу него, в прокуратурата има още едно досъдебно производство - за подкупите, които твърди, че е дал. По него в началото на седмицата Божков беше разпитван два пъти, а като следствие беше назначена и охрана - на него, съпругата му и сина му. По информация на "Капитал" той изцяло е преповторил пред разследващите разказите си, публикувани през 2020 г. под формата на комикси за shaikata, Али Баба и 240-те разбойници.

Какво знаем дотук

Първото от трите дела срещу Божков е по обвинение, че е ръководил организирана престъпна група за тежки криминални престъпления - убийства и изнасилвания. От прокуратурата коментираха неофициално пред "Капитал", че обвиненията по този казус са почти недоказуеми и самите прокурори са скептични към развитието на случая, започнал по времето на Иван Гешев.

Второто разследване е за пране на пари и притежание на културно-исторически ценности, които не са регистрирани.

Третото е свързано с хазартния бизнес на Божков, по което обвинението е, че е ръководил организирана престъпна група, свързана с подкупи с цел данъчни и длъжностни престъпления и пране на пари. По него обвиняеми са още осем души - бившият председател на Държавната комисия по хазарта Огнемир Митев, двама бивши служители в нея - Пламен Георгиев и Тодор Марков, съдружниците на Божков - Александър Тумпаров и Георги Попов, съпругата му Елена Динева и бизнесменът Борис Бекяров.

Прокуратурата твърди, че има достатъчно доказателства, че Васил Божков е в схема за пране на пари, както и че е подбудил умишлено Огнемир Митев като шеф на хазартната комисия да не издаде лиценз на компанията Efbet на братята Найденови.

Обвинението ще опита да докаже, че Божков е оказал въздействие върху Митев да не изпълни служебните си задължения и по този начин е избегнал плащането на държавна такса върху хазартните игри. Като предлагане на подкуп е посочено и това, че през 2018 г. е обещал "да даде дар на Мария Филипова" (по това време шеф на комисията по хазарта) с оферта всеки ден тя да получава сумата от 10 000 лв., за да не отнема хазартни лицензи. Филипова е известна с близостта си с бившия финансов министър Владислав Горанов, който е бил и принципал на комисията по хазарта. Важен момент в действията на прокуратурата е, че единствено тя от ръководителите на комисията не получи обвинение по казуса с ощетяването на бюджета между 2015 и 2020 г. със 700 млн. лв. от невнесени такси за лотарийните игри на Божков. През цялото време комисията по хазарта е приемала без забележки декларациите, подавани от фирмите му. Прокуратурата обвини обаче предшественика на Мария Филипова и наследника й на поста, но срещу нея не са предприемани никакви действия.

Делото за shaikata е образувано през 2022 г.

След като избяга в Дубай Божков започна да публикува извадки от комуникацията си с властта по време на ГЕРБ. Освен контактите с Мария Филипова, както и със самия финансов министър Горанов, той обяви също, че е давал подкуп и на Борисов в качеството му на премиер. Това той нарече "такса спокойствие" за хазартния му бизнес, определяйки я общо на 67 млн. лв., и показа банкови извлечения за теглени еднократно суми в милиони. По думите му той е носел лично парите на Горанов, а пиарката на Борисов Севделина Арнаудова го е посещавала регулярно в офиса му на ул. "Московска", откъдето си е тръгвала с пари, предназначени за нейния шеф.

Прокуратурата така и не даде гласност дали прави нещо по тези свидетелства.

Кога действа и кога не действа прокуратурата

Данните, с които разполага "Капитал", сочат, че след огласяването им, по твърденията на бившия хазартен бос не е направено нищо. До 17 март 2022 г., когато МВР под ръководството на тогавашния министър Бойко Рашков (ПП) арестува Борисов, Горанов и Арнаудова. Според информация на "Капитал" това се е случило, след като дни по-рано от Васил Божков е дал сведения на вътрешното министерство чрез адвокатите си. Те са част от разработка на полицията и не са със статут на веществени доказателства, за разлика от показаният му, дадени в последните дни. А действията на полицията са били в резултат на неговите публични твърдения.

Досъдебното производство, по което в момента Божков се явява свидетел, е образувано по чл. 212 ал.2 от НПК. Според него досъдебното производство се счита за образувано със съставянето на протокола за първото действие по разследването. На практика МВР е направило така, че прокуратурата да не може да избегне образуването на дело. Първото действие пък е арестът на бившия премиер Борисов.

Активизация след разрива между Гешев и ГЕРБ

В разпитите на Борисов, Горанов и Арнаудова те наричат лъжи и твърденията на Божков и изцяло ги отричат. След сегашните му показания обаче е възможно тримата да бъдат разпитани отново. Защитата на Божков допусна дори да бъдат направени очни ставки.

Обратът изглежда настъпва, когато отношенията между доскорошните съюзници Борисов и Гешев се обтягат. Това официално се случи на 11 май, когато кандидатката за премиер на ГЕРБ към онзи момент Мария Габриел поиска оставката на главния прокурор. Десет дни по-късно - на 21 май, от Дубай пристига молба от името на Васил Божков, който иска да се върне в България и да свидетелства срещу бившия премиер. На 22 май молбата е регистрирана в прокуратурата, а в нея е записано също, че Божков настоява и за "физическа защита" заради разкритията, които смята да направи.

Не е ясно дали внезапната инициатива за завръщането му има общо с активизирането по това време по "Барселонагейт" - друг скандал, свързан с бившия премиер, на бившия главен прокурор Иван Гешев, който впоследствие беше отстранен от поста.

Завръщане по своя воля

Преди дни прокуратурата забърка истинска каша с историята около връщането на Васил Божков в България. Позовавайки се написмо от "Интерпол", пристигнало в България дни след самия Божков, от държавното обвинение съобщиха, че бизнесменът може би е екстрадиран. Съдебно решение за това обаче нямаше, а самата прокуратура беше разбрала за връщането му от личното му съобщение във фейсбук. Нещо повече, от офиса на Божков публикуваха решение на Федералния апелативен съд в ОАЕ, че още през 2021 г. е отказано искането да бъде екстрадиран - заради липса на достатъчно доказателства по обвиненията срещу него.

От съдебното решение става ясно, че прокуратурата под контрола на Гешев изглежда, че сама е минирала искането си за екстрадиция, като не е предоставила необходимите според местното законодателство документи. Подобен пропуск може да се разглежда и като преднамерен, тъй като когато искането е било отправено, Божков вече беше обвинил Борисов в рекет.

Оттук насетне изходите грубо са два: или поредно изпиране на замесените в тежък корупционен скандал, или жертване на някоя от важните за ГЕРБ фигури. Дали разследването ще стигне и до Борисов ще покаже има ли промяна в прокуратурата след свалянето на Гешев.

Полина Паунова, "Капитал"Докладвай за нередност в статията
Добави коментар