Вход | Регистрация
Русе 1°C

Акциите за Дунавските острови:Полезно и приятно!

Акциите за Дунавските острови:Полезно и приятно!

Две доброволчески акции се проведоха през този месец по Дунавските острови. В инициативите на ТД "Приста" /част от проекта "Дунав - синьото училище"/,се включиха десетки ентусиасти от цялата страна. При първата акция на островите Алеко и Мишка бяха събрани 130 чувала с отпадъци. Отпадъците бяха събирани разделно в два вида чували: в бели чували се събираха пластмаса и метал, изглеждащи годни за рециклиране (т.е. които не са прекалено замърсени или разложени и смесени с почвата), а в черни – всичко останало. Около 50% от събраните отпадъци са рециклируеми и предстои да бъдат извозени до пункт за рециклиране. В акцията участваха 31 души, 25 от които - доброволци, останалите 6 - инструктори по туризъм и други придружаващи лица (шофьор, капитан, мед. лице). 48% от участниците дойдоха от Русе, 29% - от София, 13% - от Тутракан и 10% от Стара Загора. За 68% от хората (21 души) това беше първо участие в акция на ТД Приста за почистване на Дунавските острови.

Другата акция се проведе на островите Вардим и Алеко на 8 и 9 юли. ТД Приста стартира акциите по почистване на Дунавските острови преди 2 години. През 2015 г. се проведоха 7 акции по почистване на островите Батин, Люляка, Алеко и Мишка, като бяха събрани общо 904 чувала с отпадъци. Акциите през 2015 г. се реализираха по проекта "Заедно за устойчиво развитие на Дунавските острови".

Един от участниците в тазгодишните две акции беше русенецът Велизар Ташев. 29-годишният мъж се впуска за първи път в подобно приключение, макар че е активен спортист и природозащитник. Той сподели, че тези акции са променили отношението му към реката, накарали са го да погледне по друг начин на нея. Освен това според него Дунавските острови са чудесно място за почивка и забавления с приятели, за нови познанства, за плаж. Чуйте интервюто с Велизар Ташев в прикачения файл. 

източник: dariknews.bg



Докладвай за нередност в статията
Добави коментар