Вход | Регистрация
Русе 18°C

Канети учи на екообразование

Канети учи на екообразование
Фейсбук

Приключи двугодишният проект "Човек, технологии, околна среда. Чрез образование за устойчиво екологично развитие на Русе и региона” на Международно дружество "Елиас Канети". Той бе посветен на екологичните промени и последствията за хората и околната среда, особено тежки за общества в икономически и социален преход, каквото е и българското.

"Човек, технологии, околна среда” обхвана широка мрежа от участници в град Русе и региона. Обучени бяха 1000 деца от начални училища, 120 по-големи ученици – мултипликатори по неформално еколкогично образование, 100 млади хора (над 20 години) и 50 възрастни, работещи в сферата на образованието и сходни сфери. Проектът обхвана и групи, които до момента оставаха извън фокуса на нестопанските организации - социално слаби деца и младежи, представители на малцинствата, възрастни хора.

Акцент в проекта бе усвояването на нови знания чрез интерактивни техники на обучение, които да променят цялостните нагласи към опазването на околната среда. Най-малките участници в проекта се включиха в детския екоклуб "Ела”, в който работиха по време на учебната година, както и във ваканционните екоучилища, проведени в Регионална библиотека "Любен Каравелов”. Под формата на образователни игри децата научиха какво е биоразнообразие, рециклиране, работиха с естествени и отпадъчни материали, за да подготвят изложби на екологична тематика.

По-големите ученици се включиха в Екоакадемиите, имайки възможност да изберат измежду три различни тематични модула: Екотехнологии и иновации, Екополитика и медии и Еко- и социално предприемачество. 

Интересът на русенските ученици към екологията и успехът на неформалните методи на обучение са доказани. Остава по-широкообхватно, разумно и целенасочено развиване на екологична и гражданска култура в града, което да адресира нуждите на града, на младите хора и мотивираните педагози и специалисти в НПО-сектора и институциите.

Партньори от немска страна по поректа бяха Хаус ам Майберг от Академия за гражданско и социално образование, а от българска - Клуб на приятелите на природен парк "Русенски Лом". Дейностите се осъществиха с финасовата подкрепа на DBU - Немската федерална фондация за екология и съфинансирането на фондациите Агапедия, Лийбенау, Реновабис и Свети Франциск Хайлигенброн.Докладвай за нередност в статията
Добави коментар

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/var/www/sever.bg/releases/2//Cornerstone/Cache/Item.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/sever.bg/releases/2/vendor/novinite/lib/Shared/SessionManager/Memcached.php on line 57