Вход | Регистрация
Русе 7°C

Ясен е един от замърсителите в Русе, търсят още един

Френската фирма "Монтюпе" си плаща всеки месец, за да замърсява околната среда законно

Ясен е един от замърсителите в Русе, търсят още един
Снимка: Guliver/Getty Images

Наднормено съдържание на тежки въглеводороди е регистрирано в Русе, в района на Източна промишлена зона. Към момента е установен един от замърсителите – френската фирма "Монтюпе".

Търси се обаче още един замърсител на въздуха, който ще стане ясен до дни. Това каза днес зам.-директорът на РИОСВ – Русе Лилия Атанасова по време на среща заедно с областния управител Стефко Бурджиев.

В района, където е отчетено замърсяването, функционират няколко фирми, използващи тежки въглеводороди в дейността си. Всички те ще бъдат замерени, за да се разбере кой превишава нормата.

По думите на г-жа Атанасова, цитирана от Ruse-news.com, фирма "Монтюпе" плаща всеки месец сума над 14 хил.лв. за наднормено изпускане на вредни емисии във въздуха. Законът позволява това и има и други фирми, които се възползват от тази "вратичка", допълва още г-жа Атанасова.

Областният управител Стефко Бурджиев вече е провел телефонен разговор с управителя на фирмата във Франция и е получил обещание от него русенския филиал да действа според законовите уредби.

53 сигнала за неприятни миризми са подадени към РИОСВ-Русе в периода от 20 ч. на 14.09 до 9 ч. На 15.09. Сигналите са основно от квартали "Възраждане” и "Здравец изток”.

Екипи на РИОСВ – Русе са извършили проверки на фирми, намиращи се в Източна промишлена зона и Индустриален парк – Русе. Регионална лаборатория ще извърши замерване на качеството на атмосферния въздух с мобилна лаборатория в цитираните квартали.

В същото време група русенци организират протестно шествие в Русе чрез Фейсбук. Протестът е заради нееднократното замърсяване на града и е насрочен за 17 септември от 18 ч., място на тръгване – Халите.

<< Sever.bg във Facebook >>Докладвай за нередност в статията
Добави коментар