Вход | Регистрация
Русе 3°C

Изповед на майката, която изгуби сина си, но спаси четири живота

Изповед на майката, която изгуби сина си, но спаси четири живота
ehograf

Преди малко повече от седмица, на 11 юни, 24-годишният русенец Стилиян Страхилов изпадна в мозъчна смърт, след като получи мозъчен кръвоизлив.

Два дни по-късно органите му спасиха четирима души, благодарение на нелекото решение на майка му да ги дари.

Така в УМБАЛ "Александровска" бяха направени две трансплантации на бъбреци, в УБ "Лозенец" на черен дроб, а един човек получи сърце в УСБАЛ "Св. Екатерина". Като днес и четиримата са в добро състояние.

Разговор с майката в този толкова тежък за нея момент направиха от ehograf.info:

- Г-жо Йорданова, съболезнования за огромната загуба. В най-тежкия за вас момент решихте да дарите органите на сина си – Стилиян. Как се взима такова решение?

- Болката от такава загуба е огромна. Тя не може да се опише с думи. Само, който го е преживял, може да разбере. Това не го пожелавам на никого. Когато докторите ми казаха, че повече нищо не може да се направи, дойде и решението. То се взима много трудно. Но аз вярвам, че така той ще продължи да живее, защото сърчицето му бие някъде. Преди време, не помня по какъв повод, отговарях на въпроси за донорството и казах, че съм съгласна моите органи да спасят човешки живот, ако при определени обстоятелства изпадна в мозъчна смърт. И днес продължавам да мисля така. Сигурна съм, че ако бяха питали Стилиян, той също щеше да отговори така. И когато разбрах, че за неговия живот наистина няма никаква надежда, реших да продължи да живее чрез други хора.

- Той спаси четирима души. Това ли ви крепи сега?

- Да, и това е единствената ми утеха в този момент. Аз им пожелавам на тези хора да са живи и здрави, защото така живее и частица от детенцето ми. Другото, което ми дава сили, е по-малкият ми син – Даниел. Двамата имат 10 години разлика. Сега малкият ме крепи. Но болката е огромна.

- Стана ли ясна причината за смъртта на Стилиян?

- Докторите ми обясниха, че имал аневризма по рождение. Това е патологично разширение на кръвоносен съд, което може да доведе до смърт. Аневризмите най-често се появяват в артериите в основата на главния мозък и в аортата. Много често те не предизвикват никакви симптоми в организма. Понякога първата им проява е масивен кръвоизлив, често с фатални последици. Когато са в мозъка, аневризмите могат да предизвикат симптоми, подобни на тумор – главоболие, нарушения на зрението и двигателни проблеми.

- Имаше ли Стилиян някои от тези симптоми?

- Не. Той винаги е бил здрав, жизнен и весел. Никога не се е оплаквал от главоболие преди. Миналата сряда, на 11 юни, след работа отишъл да работното място на приятелката си Венета. Изведнъж се оплакал от силно, нетърпимо главоболие. Казал й: "Много ме боли главата". Тя го попитала дали да извика линейка, а той отговорил: "Да. Много ме боли". Това са били и последните му думи. После се свлякъл на земята и повече не отвори очи. Изпадна в мозъчна смърт и вече нямаше надежда. Тогава реших да спаси други хора.Докладвай за нередност в статията
Добави коментар

Fatal error: require_once(): Failed opening required '/var/www/sever.bg/releases/2//Cornerstone/Cache/Item.php' (include_path='.:/usr/share/php:/usr/share/pear') in /var/www/sever.bg/releases/2/vendor/novinite/lib/Shared/SessionManager/Memcached.php on line 57