Вход | Регистрация
Русе 24°C

Успешен проект между доктори

Докладът "Проспективно проучване на когнитивните нарушения и съдови рискови фактори при пациенти след исхемичен инсулт", разработен от колектив от Русе и София беше представен на Осмия световен конгрес по съдова деменция, състоял се в Атина преди дни

Успешен проект между доктори
Снимка: Thinkstock/Guliver

Изключителен международен успех постигна русенската неврология, информират от МБАЛ в крайдунавския град.

Докладът "Проспективно проучване на когнитивните нарушения и съдови рискови фактори при пациенти след исхемичен инсулт", разработен от колектив д-р Нели Петрова - МБАЛ Русе и  д-р Шима Мехрабиан, доц. Маргарита Райчева и проф. Лъчезар Трайков от УБ "Александровска"- София, беше представен на Осмия световен конгрес по съдова деменция, състоял се в Атина преди дни.

Изследването е проведено в Отделението по обща и съдова неврология на МБАЛ-Русе в продължение на 3 години от д-р Нели Петрова, съвместно с екипа на проф. Трайков от Александровска болница.  Тя обясни, че изследването и последващото проследяване на развиващи се когнитивни и дементни нарушения при пациенти, преживели мозъчен инсулт е първото в България като проектът ще продължи и в бъдеще в ръководения от нея Център по клинична невропсихология към МБАЛ-Русе.

Целта е изясняване на рисковите фактори, свързани с развитието на съдова деменция след прекаран инсулт, изграждане на правилен терапевтичен подход, както и провеждане на първична и вторична прифилактика на съдовите заболявания и когнитивните нарушения, предизвикани от тях. Д-р Петрова обясни, че представянето на доклада е преминало при изключителен интерес и последвали множество въпроси. В дискусията се е включил и президентът на конгреса - проф. Амос Д. Корцзин, един от световните експерти в дементологията.

<< Sever.bg във Facebook >>

 

Докладвай за нередност в статията
Добави коментар