Вход | Регистрация
Русе 24°C

Брашов аплодира великотърновския Театър ВЕСЕЛ

Търновските кукленици взеха участие в Международния театрален фестивал „CARAVANA POVEŞTILOR” в Румъния

Брашов аплодира великотърновския Театър ВЕСЕЛ
Театър ВЕСЕЛ

Великотърновският куклен театър ВЕСЕЛ се завърна от участие в Международния театрален фестивал "CARAVANA POVEŞTILOR”, който се проведе преди дни в румънския град Брашов.

В рамките на второто издание на форума бе отбелязана и годишнина от създаването на Театъра за деца  АРЛЕКИНО – домакин на фестивала. Търновските актьори Веселин Василев и Елка Баланова получиха специална покана да представят един от култовите си спектакли – "Принцесата и граховото зърно".

Театър ВЕСЕЛ е познат на северните ни съседи с участията си на румънски език  в международните фестивали в Букурещ и Галац през 2009 и 2010 г. Търновските театрали са удостоени с награда  за разпространение на универсалните културни ценности в европейското пространство, с отличие за промотиране на куклен спектакъл на национално и международно ниво, както и с приз за атрактивен двуезичен спектакъл.

С награда за режисура е удостоен спектакълът "Храбрият оловен войник" на великотърновския театър , представен на международен театрален фестивал в румънския град Сибиу през 2013 г. Актьорите на Театър ВЕСЕЛ са представяли румънската версия на култовия си спектакъл "Храбрият оловен войник" и в Международния театрален фестивал "NOI CREDEM ÎN POVEŞTI”, проведен през 2014 г.в румънския град Тимишоара.

Театрали, критици и гости на Брашов дадоха висока оценка за работата на българската трупа и на постановъчния екип на "Принцесата и граховото зърно".  Директорът на фестивала "CARAVANA POVEŞTILOR” Михаела Солочану сподели, че Театър ВЕСЕЛ вече е и част от историята на Театър АРЛЕКИНО.

Търновският театър през 2015 г. участва в първото издание на феста, когато с огромен успех представи на румънски език "Храбрият оловен войник". Това е изключително събитие за  театралите в Румъния – за пръв път театър от чужбина играе спектакъл на езика на домакините… Във второто издание на "CARAVANA POVEŞTILOR” участват и театри от Любляна (Словения), Кишинев (Молдова), богата палитра от водещи румънски театри и др.

През 2016 г. Театър ВЕСЕЛ е селектиран за участия и в международни фестивали в Бургас (България) с  "Принцесата и граховото зърно" и в Лодз (Полша) с английската версия на "Don’t Give Up!” ("Не се предавай!") – представлението, удостоено с приз за най-добър детски спектакъл в Борнео (Малайзия) през 2015 г.  Докладвай за нередност в статията
Добави коментар