Вход | Регистрация
Русе 22°C

Книга, затворник, дарение!

Какво е общото? Отговорът в Русе

Книга, затворник, дарение!
Библиотека "Любен Каравелов" - Русе

Книга, затворник, кампания. Какво е общото?

Това бе споделено по време на Националната библиотечна седмица "Библиотеките откриват нови хоризонти" 2014, която бе стартира в Русе. Инициативата се провежда за девета поредна година по инициатива на Българската библиотечно-информационна асоциация и с подкрепата на Фондация "Америка за България”. Тя бе открита с церемония по награждаването на отличените участници в конкурса "Хубава си, моя горо, през ХХІ век” и в конкурса за художествен проект на книгоразделител "Пролетно тайнство” започна тазгодишната кампания.

По време на форума, русенецът Пламен Митев разказа за една своя идея - дарителска кампания за събиране на книги за хората лишени от свобода, която се осъществява с подкрепата на Русенската библиотека. Изискването е всяка дарена книга да има послание към затворниците. Книгите ще се събират в обслужващите отдели на библиотеката до 23 май, а след това ще бъдат дарени на излежаващите присъди във Варненския затвор.

При откриването на Националната библиотечна седмица стартира и инициативата "Най-дългият комикс", която се осъществява по идея на Стоян Стоянов-Комитски, създател на Музея на комикса в Русе, в партньорство с Русенската библиотека. Той представи инициативата за изработването на най-дългия комикс на света, който да бъде вписан като рекорд в Книгата на Гинес.

Идеята за Музей на комикса датира от 2001 г., а през тази година е намерил своя дом в Русенската библиотека. Музеят ще бъде открит официално в края на месец май т. г. с представянето на най-дългия комикс. В направата му се включиха гости, журналисти и библиотечни специалисти, които присъстваха на откриването на Националната библиотечна седмица, вдъхновени от неговата тема - "Русе – град на свободния дух".

Основни цели на Националната библиотечна седмица, която тази година Русенската библиотека организира в периода 10 – 17 май, са да привлече вниманието на обществеността към библиотеките като съвременни центрове за насърчаване на четенето, да ги представи като привлекателни и полезни средища заучене през целия живот, като "третото място" след дома и работата – пространство за общуване и развлечение, където хората осъществяват социални контакти, създават приятелстваи осмислят свободното си време.

Книга, затворник, дарение!Библиотека "Любен Каравелов" - Русе

<< Sever.bg във Facebook >>

 

                        Докладвай за нередност в статията
Добави коментар